
Nadchodząca wiosna to najlepszy czas, aby zatroszczyć się o cerę. Wykorzystując łatwo dostępne owoce i warzywa, można przygotować naturalne, lekkie maseczki na twarz. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania owocowych kosmetyków.
Maseczki lub kompresy, które nakłada się na twarz, poprawiają krążenie oraz oczyszczają i napinają skórę całej twarzy. Ponieważ są miękkie w konsystencji, skóra może łatwiej oddychać. Mają przy tym ładny, owocowy zapach. Proponowane przez nas maseczki przygotowuje się z różnych owoców i warzyw.
Soki ze świeżych owoców i warzyw tonizują skórę i dostarczają jej enzymów, które pomagają ją oczyścić i przywrócić właściwe jej funkcjonowanie.
Rozgnieć lub rozetrzyj świeży owoc lub warzywo, następnie dodaj pektynę owocową, agar-agar, glinkę lub mąkę owsianą, aby mieszanka miała gęstszą konsystencję i nie spływała z twarzy.
Do cery normalnej stosuj awokado, banana, melona kantalupę, winogrona, brzoskwinię, nektarynkę lub cukinię.
Do cery suchej zastosuj jabłko, awokado, banana, marchew, gruszkę, melona lub nektarynkę.
Do cery tłustej użyj kapusty, ogórka, cytryny, gruszki, truskawki lub pomidorów.
Do cery dojrzałej wybierz jabłko, awokado, winogrona lub cytrynę.
Do cery trądzikowej zastosuj jabłko, kapustę, winogrona lub pomidory.
Zarówno maseczki, jak i kompresy należy zmywać chłodną wodą i czystą szmatką.
Opracowanie na podstawie:
Ajurweda a uroda. Jak być pięknym. Melanie Sachs. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2014.