
Polecamy przepis na znakomity „makowiec” w stylu indyjskim z dodatkiem orzeszków piniowych i szafranu. Ciepły, lekko słodki, aromatyczny, o konsystencji gęstego budyniu, bez dodatku mąki – zaskoczy i zaintryguje swoim orientalnym smakiem. Szczególnie uwielbiany przez dzieci. Polecamy na świąteczny podwieczorek.
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje makowca.
Składniki:
1 szczypta szafranu (do zamoczenia szafranu)
1 łyżka mleka
1/4 szklanki białych nasion maku
4 szklanki mleka
1/4 łyżeczki kardamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 czubata łyżeczka orzeszków pini lub nerkowca (opcjonalnie)
1 łyżka ghee
1/2 szklanki (albo dowolna ilość, do smaku) nierafinowanego cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Zamocz szafran w łyżce mleka na 10 minut. Upraż na sucho nasiona maku w ciężkim rondlu lub płytkim rondelku, mieszając nieustannie do chwili, gdy się zarumienią i zaczną wydawać trzaskający odgłos.
Wsyp nasiona do blendera, wlej 1 szklankę mleka i miksuj, aż całość będzie miała płynną konsystencję.
Zagotuj na małym ogniu 3 pozostałe szklanki mleka i dodaj kardamon, gałkę muszkatołową, orzechy pini lub nerkowca, namoczony szafran oraz zmiksowane nasiona maku. Mieszając, dodaj cukier i ghee. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Podawaj na ciepło. Smacznego!
Osoby o konstytucji kapha mogą jeść tylko niewielkie ilości tego dania.
Makowiec ajurwedyjski ma działanie łagodzące i tonizujące.
Szafran, kardamon oraz nierafinowany cukier trzcinowy znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Deser z daktyli na dobry nastrój
Naleśniki z makiem i pomarańczą
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.