
Popularna mąka pszenna dodawana do ciast, batoników, pieczywa, a nawet wędlin coraz częściej powoduje nietolerancję pokarmową. Jeśli cierpisz po spożyciu glutenu, sięgnij po inne rodzaje mąki. Wypróbuj mąkę ryżową, mąkę z cieciorki lub mąkę z kasztanów.
Mąka ryżowa
Mąkę ryżową wytwarza się z drobno zmielonych ziaren ryżu. Mąkę ryżową razową otrzymuje się z ryżu brązowego – podobnie jak ryż brązowy zawiera pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, witaminę K i E, wapń, żelazo, potas, cynk, fosfor, mangan, magnez.
Jeśli używamy mąki z białego ryżu, to pozbawiona jest ona najbardziej pełnowartościowego zarodka i łuski bogatej w błonnik. Taka mąka ma mniej witamin i nie zawiera błonnika.
Mąka ryżowa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Najbardziej nadaje się do wyrobu naleśników i jako dodatek do pieczywa oraz ciast. Nie zmienia smaku potrawy, tak jak mąka gryczana. Jej indeks glikemiczny to 60.
Mąka z ciecierzycy (cieciorki)
Jest bogata w białko, mikroelementy, na przykład fosfor, potas, cynk oraz witaminy z grupy B, żelazo, magnez. Zawiera bardzo dużo błonnika. Skład aminokwasowy białka mąki z ciecierzycy przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.
Ze względu na dużą zawartość cennego białka oraz witamin z grupy B jest szczególnie polecana w diecie wegetarian oraz wegan.
Mąka z ciecierzycy ma wszechstronne zastosowanie, gdyż można jej używać do wyrobu słodyczy, past do pieczywa (pyszny jest zwłaszcza hummus) oraz do wypieków zarówno słodkich, jak i słonych.
Jest doskonała na ciasto naleśnikowe, do przyrządzania warzyw i owoców w cieście. Samo ziarno ciecierzycy (najlepiej gotowane) nadaje się do robienia wegetariańskich kotlecików. Popularną potrawą z ziarna ciecierzycy jest falafel, czyli kotleciki z cieciorki.
Mąka z kasztanów
Nieco mniej popularna mąka z kasztanów jest bogata w skrobię i błonnik. Zawiera witaminy z grupy B (B1 oraz B2), a także witaminę E i potas. Zawiera bardzo dużo witaminy C (ilość witaminy C porównywalna z cytryną).
Mąka z kasztanów jest dość kaloryczna – 100 gramów mąki to 180 kcal. W smaku przypomina orzechy. Zawiera lecytynę, magnez, żelazo i potas.
Jest bardzo smaczna, można z niej przygotowywać pieczywo słodkie oraz słone, a także naleśniki.
Mąki bez glutenu – mąka ryżowa, mąka z ciecierzycy, mąka z kasztanów – znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Placuszki ziemniaczane bez glutenu
Nietolerancja pokarmowa - alergia na żywność
Orzechy i nasiona - źródło zdrowych tłuszczów
Tekst pochodzi z książki:
Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu. Teresa Reimann. Wydawnictwo Purana, Wrocław 2015.