
Polecamy przepis na pyszny makaron dla małych i dużych łasuchów. Wegański, ajurwedyjski, z dodatkiem przypraw i suszonych ziół – błyskawicznie poprawia humor w ponure i chłodne dni. Kurkuma, rozmaryn, bazylia, olej kokosowy – potrzeba tak niewiele, by go przyrządzić.
Czas przygotowania: 1 godzina
Z podanej ilości składników przygotujesz około 8-10 porcji potrawy
Składniki:
8 szklanek wody
4 szklanki makaronu typu kolanka, ryżowego, z komosy lub z pełnej pszenicy
5 łyżek oleju kokosowego
3 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
2 łyżki grubo zmielonych nasion gorczycy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
2 łyżeczki nasion kminu
1 łyżka suszonego rozmarynu
2 łyżeczki suszonej bazylii
1 szklanka wegańskiego sosu czosnkowego (opcjonalnie: utartego sera cheddar)
1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii lub pietruszki (do przybrania)
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w dużym, głębokim garnku. Wsyp makaron i dodaj 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Gotuj około 7 minut lub do chwili, gdy makaron stanie się al dente. Od czasu do czasu zamieszaj, aby nie przywarł do dna naczynia. Odcedź i przelej wodą. Wsyp makaron z powrotem do garnka.
Rozgrzej piekarnik do 90 stopni C. Nasmaruj 1 łyżeczką oleju kokosowego dużą blaszkę do pieczenia.
Przez 1 minutę podgrzewaj mleko migdałowe w średnim rondlu na średnim ogniu. Dodaj gorczycę, 3 łyżki oleju kokosowego, sól, kolendrę, kurkumę, kmin, rozmaryn i bazylię. Mieszaj do chwili, gdy olej kokosowy się rozpuści. Zestaw z ognia. Mieszając, dodaj sos czosnkowy (lub w wersji niewegańskiej – utarty ser cheddar). Polej makaron sosem. Starannie wymieszaj.
Wyłóż makaron na blaszkę. Piecz przez 35 minut. Zwiększ ogień do 220 stopni C i piecz przez kolejnych 10 minut lub do chwili, gdy makaron przyrumieni się z wierzchu.
Udekoruj danie świeżo posiekaną bazylią lub posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.