
Polecamy przepis na znakomity makaron z dodatkiem cukinii, kabaczka, pomidorów, odrobiny czosnku i oliwy. Aromatyczne danie pachnące ziołami podane z utartym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii - zaspokoi podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbuj.
Składniki:
180 g suchego makaronu
1 łyżeczka oliwy extra virgin
2 średnie cukinie pokrojone na cienkie plastry
1 średni żółty kabaczek pokrojony na cienkie plastry
1/2 szklanki grzybów pokrojonych na cienkie plastry
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
8-10 pomidorów przekrojonych na pół
1 łyżka stołowa utartego parmezanu
Świeże liście bazylii pokrojone w paski
Przygotowanie:
Ugotuj makaron z zaleceniami na opakowaniu. W tym czasie podgrzej oliwę w woku lub na dużej patelni. Dodaj cukinię, kabaczki, grzyby i czosnek, duś przez 5 minut. Odcedź makaron i z powrotem przełóż do garnka. Dodaj warzywa, delikatnie wymieszaj i nałóż na talerze.
Posyp utartym parmezanem i świeżą bazylią. Podawaj gorące.
Przeczytaj także:
Makaron z aromatycznymi ziołami
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.