
Proponujemy bardzo ciekawy i ekstrawagancki przepis na makaron na słodko. Ten klasyczny przysmak indyjski podaje się z dodatkiem migdałów i kardamonu. Bardzo smaczny i pożywny deser!
Czas przygotowania: 15 minut
− wata, – pitta, + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.
Składniki:
600 g surowego, drobno pokruszonego makaronu razowego
1 szklanka pełnotłustego mleka
5 sparzonych migdałów bez skórki
1 łyżeczka ghee
1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu
4–5 nitek szafranu
1,5 łyżki syropu z ryżu brązowego
Przygotowanie:
Smaż pokruszony makaron w ghee, aż nabierze jasnobrązowego koloru. Dodaj mleko i gotuj na dużym ogniu przez 4 minuty, aż makaron zmięknie. Cały czas mieszaj, by nie zrobiły się grudki. Kiedy makaron ostygnie, dodaj resztę składników i wymieszaj. Gotowe!
Opracowanie przepisu na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.