
Masz ochotę na pyszny, lekki i zdrowy majonez? Polecamy przepis na wegański majonez znakomity do sałatek, kanapek, tortilli i wegańskich burgerów. Na bazie mielonych migdałów, orzechów nerkowca, z dodatkiem gorczycy, kminu, kolendry, soku z cytryny, oliwy z oliwek, mleka owsianego – gotowy w 15 minut.
Czas przygotowania: 15 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 1 szklankę majonezu.
Składniki:
1/4 szklanki mielonych migdałów, orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, orzechów makadamia lub orzeszków piniowych
1 łyżeczka sproszkowanych nasion gorczycy
1/4 łyżeczki sproszkowanego kminu
1/4 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń w przypadku osób o doszy pitta)
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki octu jabłkowego
3 łyżki mleka migdałowego lub mleka owsianego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Umieść migdały, gorczycę, kmin, kolendrę, pieprz kajeński, sok z cytryny, ocet, mleko migdałowe (lub owsiane), sól i pieprz w blenderze. Miksuj, aż składniki dokładnie się połączą. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzające się na nich składniki.
W trakcie miksowania wlewa 1/4 szklanki oliwy po kilka kropli. Resztę oliwy, czyli 1/4 szklanki, wlewaj jednostajnym, cienkim strumieniem aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Majonez wegański można przechowywać w lodówce w zamkniętym szklanym słoiku przez 3 -5 dni. Majonez według tego przepisu będzie miał rzadszą konsystencję niż tradycyjny majonez z jajek, ale w lodówce nieco zgęstnieje.
Majonez wegański możesz podawać jako dodatek do sałatek, kanapek, wegańskich burgerów, tortilli, kotlecików warzywnych. To znakomity dodatek do samosów i falafli czyli kotletów z cieciorki.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.