Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania bezglutenowe
  • majonez wegański
przepisy wegańskie
Majonez wegański

Masz ochotę na pyszny, lekki i zdrowy majonez? Polecamy przepis na wegański majonez znakomity do sałatek, kanapek, tortilli i wegańskich burgerów. Na bazie mielonych migdałów, orzechów nerkowca, z dodatkiem gorczycy, kminu, kolendry, soku z cytryny, oliwy z oliwek, mleka owsianego – gotowy w 15 minut.

Czas przygotowania: 15 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 1 szklankę majonezu.

 

Składniki:

1/4 szklanki mielonych migdałów, orzechów nerkowca, orzechów brazylijskich, orzechów makadamia lub orzeszków piniowych

1 łyżeczka sproszkowanych nasion gorczycy

1/4 łyżeczki sproszkowanego kminu

1/4 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry

1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń w przypadku osób o doszy pitta)

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 łyżeczki octu jabłkowego

3 łyżki mleka migdałowego lub mleka owsianego

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

1/2 szklanki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Umieść migdały, gorczycę, kmin, kolendrę, pieprz kajeński, sok z cytryny, ocet, mleko migdałowe (lub owsiane), sól i pieprz w blenderze. Miksuj, aż składniki dokładnie się połączą. Od czasu do czasu zgarniaj ze ścianek osadzające się na nich składniki.

W trakcie miksowania wlewa 1/4 szklanki oliwy po kilka kropli. Resztę oliwy, czyli 1/4 szklanki, wlewaj jednostajnym, cienkim strumieniem aż do uzyskania kremowej konsystencji.

Majonez wegański można przechowywać w lodówce w zamkniętym szklanym słoiku przez 3 -5 dni. Majonez według tego przepisu będzie miał rzadszą konsystencję niż tradycyjny majonez z jajek, ale w lodówce nieco zgęstnieje.

Majonez wegański możesz podawać jako dodatek do sałatek, kanapek, wegańskich burgerów, tortilli, kotlecików warzywnych. To znakomity dodatek do samosów i falafli czyli kotletów z cieciorki.

Smacznego!

 

Wypróbuj znakomite masło ghee – doskonałe do pieczenia, gotowania i smażenia. Masło ghee Palce Lizać – znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pasta z awokado

Pyszny humus 

Zielony krem do pieczywa 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl