Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • suplementy diety
  • produkty ekologiczne
  • zdrowa dieta
  • ajurweda Kraków
produkty ekologiczne
Maca – siła wojownika

Maca to roślina pochodząca z wysokogórskich rejonów Andów. Legendy podają, że Inkowie stosowali tę roślinę przed bitwą, aby zwiększyć ducha walki, siłę i kondycję. Ze względu na swój bogaty skład odżywczy i właściwości należy do tzw. superpokarmów.

Maca od przeszło 2000 lat jest ważnym składnikiem diety mieszkańców Peru. Wykorzystywana jest niemal każda część rośliny – korzenie mogą być gotowane z owsianką, liście są często spożywane na surowo.

Maca posiada wysoką wartość odżywczą. Zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów.

Istnieje kilka kolorów maca. Zasadniczo mają one zbliżone właściwości, chociaż mogą nieznaczenie się różnić w zależności od koloru. Na przykład maca czarna silnie energetyzuje, rewitalizuje oraz korzystnie wpływa na pamięć. Maca żółta wykazuje ponadto działanie poprawiające sprawność seksualną i wzmacnia libido.

Maca wzmacnia organizm, dodaje sił i energii. Pomaga też w walce ze stresem oraz poprawia nastrój. Pozytywnie wpływa na umysł, pamięć i koncentrację.

Ze względu na swój bogaty skład zapobiega osteoporozie oraz zapaleniom stawów. Pozytywnie wpływa na narządy rozrodcze – u kobiet łagodzi przebieg menopauzy, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności.

Maca jest korzystna dla sportowców. Pozytywnie wpływa na regenerację mięśni. Jest także pomocna w stanach osłabienia oraz przy niedożywieniu.

Maca zawiera bogactwo składników odżywczych – 20 cennych aminokwasów, oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C oraz E. Zawiera także żelazo, potas, miedź, cynk, wapno oraz mangan. Jest źródłem błonnika oraz łatwo przyswajalnego białka.

Ponieważ należy do grupy tzw. super pokarmów, nie należy spożywać więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia macy dziennie.

Sproszkowaną macę możesz dodawać do jogurtów, owsianki. Możesz spożywać ją z mlekiem, sokiem lub ulubionym shakiem owocowym.

 

Ekologiczną macę BIO firmy Rainforest Foods możesz kupić w zielonysklep.com.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl