
Maca to roślina pochodząca z wysokogórskich rejonów Andów. Legendy podają, że Inkowie stosowali tę roślinę przed bitwą, aby zwiększyć ducha walki, siłę i kondycję. Ze względu na swój bogaty skład odżywczy i właściwości należy do tzw. superpokarmów.
Maca od przeszło 2000 lat jest ważnym składnikiem diety mieszkańców Peru. Wykorzystywana jest niemal każda część rośliny – korzenie mogą być gotowane z owsianką, liście są często spożywane na surowo.
Maca posiada wysoką wartość odżywczą. Zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów.
Istnieje kilka kolorów maca. Zasadniczo mają one zbliżone właściwości, chociaż mogą nieznaczenie się różnić w zależności od koloru. Na przykład maca czarna silnie energetyzuje, rewitalizuje oraz korzystnie wpływa na pamięć. Maca żółta wykazuje ponadto działanie poprawiające sprawność seksualną i wzmacnia libido.
Maca wzmacnia organizm, dodaje sił i energii. Pomaga też w walce ze stresem oraz poprawia nastrój. Pozytywnie wpływa na umysł, pamięć i koncentrację.
Ze względu na swój bogaty skład zapobiega osteoporozie oraz zapaleniom stawów. Pozytywnie wpływa na narządy rozrodcze – u kobiet łagodzi przebieg menopauzy, a u mężczyzn wspomaga leczenie bezpłodności.
Maca jest korzystna dla sportowców. Pozytywnie wpływa na regenerację mięśni. Jest także pomocna w stanach osłabienia oraz przy niedożywieniu.
Maca zawiera bogactwo składników odżywczych – 20 cennych aminokwasów, oraz witaminy: A, B1, B2, B6, C oraz E. Zawiera także żelazo, potas, miedź, cynk, wapno oraz mangan. Jest źródłem błonnika oraz łatwo przyswajalnego białka.
Ponieważ należy do grupy tzw. super pokarmów, nie należy spożywać więcej niż 1-2 łyżek stołowych sproszkowanego korzenia macy dziennie.
Sproszkowaną macę możesz dodawać do jogurtów, owsianki. Możesz spożywać ją z mlekiem, sokiem lub ulubionym shakiem owocowym.
Ekologiczną macę BIO firmy Rainforest Foods możesz kupić w zielonysklep.com.