Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kwaity aromatyczne
  • przepis
  • likier
  • arquebuse
Likier arquebuse

Zanurzeni w przytulne fotele, opatuleni w szale i obszerne swetry chętnie sączymy likiery i inne wyżej procentowe trunki. Zima sprzyja korzystaniu z nalewek ziołowych, szczególnie jeżeli jesteśmy ich twórcami. Wypróbuj słynną średniowieczną recepturę opartą na kwiatach ziół aromatycznych.

 

 

 

Likier arquebuse - składniki:

10 g kwiatostanów: rzepiku, piołunu, kalaminty, kopru, hyzopa, majeranku, mięty, rozmarynu, soi, cząbru i tymianku,

kilka świeżych liści dzięgla, bazylii i lawendy

1 l nalewki owocowej

500 g cukru

 

Rozgnieć kwiatostany i liście, zalej je alkoholem. Pozostaw na 2 tygodnie do macerowania. Przefiltruj. Dodaj syrop zrobiony z 1 litra wody i cukru rozpuszczonego na małym ogniu. Rozlej do butelek i odstaw je przed spożyciem do leżakowania na co najmniej miesiąc.

 

Opracowanie na podstawie:

Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl