Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy wegańskie
  • dania wegetariańskie
  • sałatka z jarmużu
kuchnia ajurwedyjska
Letnia sałatka z jarmużu

Czy wiesz, jak smakuje jarmuż? Polecamy przepis na pyszną, delikatną i pełną rozmaitości sałatkę - w sam raz na letni posiłek. Migdały, nasiona dyni, awokado, kokos, kiełki słonecznika i oczywiście jarmuż. Do tego aksamitna oliwa, orzeźwiający sok z cytryny, aromatyczne przyprawy oraz czerwona cebulka. Spróbuj.

Czas przygotowania: 15 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji sałatki.

 

Składniki:

1 pęczek drobno pokrojonego jarmużu toskańskiego

2 łyżeczki soli

1/2 szklanki płatków migdałowych

1/2 szklanki surowych nasion dyni

1 mała czerwona cebulka drobno pokrojona

1,5 awokado pokrojonego w kostkę

1 szklanka kiełków fasoli mung lub kiełków słonecznika

sok z 2 cytryn

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych (opcjonalnie)

1 łyżka nasion kminu

1 łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry

 

Przygotowanie:

Włóż jarmuż do dużej misy. Posyp solą. Przez około 30 sekund wcieraj rękami sól w jarmuż, tak jakbyś go ugniatał (taki „masaż” zmiękcza jarmuż i nadaje mu kruchości).

Dodaj migdały, nasiona dyni, cebulę, awokado, kiełki, sok cytrynowy, oliwę, ocet, koper i kolendrę oraz ewentualnie wiórki kokosowe. Potrząśnij energicznie. Od razu podawaj.

Osoby wata mogą odstawić sałatkę na 1-2 godziny, aby się „przegryzła”, dzięki czemu jarmuż będzie jeszcze bardziej miękki.

Do sałatki możesz możesz dodać też nasiona chia.

 

Kmin, kolendrę, nasiona chia oraz indyjskie przyprawy masala o różnorakim składzie znajdziesz w zielonysklep.com. Zobacz tutaj.

 

Przeczytaj także:

Chrupiące kotleciki ziemniaczane 

Sałatka z komosy z morelami

Nadziewane pomidory

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl