
Czy wiesz, jak smakuje jarmuż? Polecamy przepis na pyszną, delikatną i pełną rozmaitości sałatkę - w sam raz na letni posiłek. Migdały, nasiona dyni, awokado, kokos, kiełki słonecznika i oczywiście jarmuż. Do tego aksamitna oliwa, orzeźwiający sok z cytryny, aromatyczne przyprawy oraz czerwona cebulka. Spróbuj.
Czas przygotowania: 15 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-6 porcji sałatki.
Składniki:
1 pęczek drobno pokrojonego jarmużu toskańskiego
2 łyżeczki soli
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/2 szklanki surowych nasion dyni
1 mała czerwona cebulka drobno pokrojona
1,5 awokado pokrojonego w kostkę
1 szklanka kiełków fasoli mung lub kiełków słonecznika
sok z 2 cytryn
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki niesłodzonych wiórków kokosowych (opcjonalnie)
1 łyżka nasion kminu
1 łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry
Przygotowanie:
Włóż jarmuż do dużej misy. Posyp solą. Przez około 30 sekund wcieraj rękami sól w jarmuż, tak jakbyś go ugniatał (taki „masaż” zmiękcza jarmuż i nadaje mu kruchości).
Dodaj migdały, nasiona dyni, cebulę, awokado, kiełki, sok cytrynowy, oliwę, ocet, koper i kolendrę oraz ewentualnie wiórki kokosowe. Potrząśnij energicznie. Od razu podawaj.
Osoby wata mogą odstawić sałatkę na 1-2 godziny, aby się „przegryzła”, dzięki czemu jarmuż będzie jeszcze bardziej miękki.
Do sałatki możesz możesz dodać też nasiona chia.
Przeczytaj także:
Chrupiące kotleciki ziemniaczane
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.