
Zachęcamy do wypróbowania znakomitej, pysznej i bardzo orzeźwiającej lemoniady ze świeżych owoców. Napój wspaniale smakuje w upalny dzień, ale można go też delikatnie podgrzać i pić wieczorami, siedząc na werandzie czy w ogrodzie. Ma lekko orientalny smak, świetnie gasi pragnienie.
Czas przygotowania: 30 minut
Z podanej ilości składników przygotujesz 8 porcji lemoniady.
Składniki:
1/2 szklanki cukru jaggery (z trzciny cukrowej lub kokosowego)
1 i 1/4 szklanki wody
1 łyżeczka drobno utartej skórki z cytryny
25 listków świeżej mięty lub 3 duże łodyżki mięty
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
sok z 1 pomarańczy lub mandarynki
1 kropla lawendowego olejku eterycznego (opcjonalnie)
szczypta soli
1 plasterek limonki do dekoracji
Przygotowanie:
W średnim rondelku na niedużym ogniu zagotuj cukier i skórkę z cytryny wraz z 1/2 szklanki wody. Gotuj przez 5 minut, nieustannie mieszając. Zestaw garnek z ognia. Dodaj miętę. Odstaw do zaparzenia na 20 minut. Wyjmij i wyrzuć miętę. Mieszając, dodaj sok z limonki, sok pomarańczowy, ewentualnie olejek lawendowy i sól. Wystudź.
Aby przygotować lemoniadę, wlej przygotowany koncentrat miętowy do 1/4 wysokości szklanki. Dolej 3/4 szklanki wody i wymieszaj. Jeśli chcesz, przybierz napój plasterkiem limonki. Lemoniadę z mięty i limonki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez dwa tygodnie.
Lemoniada w orientalnym stylu
Aby przygotować smaczną lemoniadę orientalną – oprócz skórki z cytryny, dodaj też łyżeczkę utartego świeżego imbiru. Nie używaj świeżej mięty ani olejku lawendowego. Wlej 1/2 szklanki soku z cytryny. Mieszając, dodaj 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczkę kardamonu w proszku i szczyptę sproszkowanego imbiru. Zamiast 3/4 szklanki wody wlej 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej. Jeśli chcesz, przybierz plasterkiem cytryny.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.