Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • zdrowa dieta
  • przepisy wegetariańskie
  • lemoniada z miętą
kuchnia ajurwedyjska
Lemoniada z miętą po ajurwedyjsku

Zachęcamy do wypróbowania znakomitej, pysznej i bardzo orzeźwiającej lemoniady ze świeżych owoców. Napój wspaniale smakuje w upalny dzień, ale można go też delikatnie podgrzać i pić wieczorami, siedząc na werandzie czy w ogrodzie. Ma lekko orientalny smak, świetnie gasi pragnienie.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Z podanej ilości składników przygotujesz 8 porcji lemoniady.

Składniki:

1/2 szklanki cukru jaggery (z trzciny cukrowej lub kokosowego)

1 i 1/4 szklanki wody

1 łyżeczka drobno utartej skórki z cytryny

25 listków świeżej mięty lub 3 duże łodyżki mięty

1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki

1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

sok z 1 pomarańczy lub mandarynki

1 kropla lawendowego olejku eterycznego (opcjonalnie)

szczypta soli

1 plasterek limonki do dekoracji

 

Przygotowanie:

W średnim rondelku na niedużym ogniu zagotuj cukier i skórkę z cytryny wraz z 1/2 szklanki wody. Gotuj przez 5 minut, nieustannie mieszając. Zestaw garnek z ognia. Dodaj miętę. Odstaw do zaparzenia na 20 minut. Wyjmij i wyrzuć miętę. Mieszając, dodaj sok z limonki, sok pomarańczowy, ewentualnie olejek lawendowy i sól. Wystudź.

Aby przygotować lemoniadę, wlej przygotowany koncentrat miętowy do 1/4 wysokości szklanki. Dolej 3/4 szklanki wody i wymieszaj. Jeśli chcesz, przybierz napój plasterkiem limonki. Lemoniadę z mięty i limonki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez dwa tygodnie.

 

Lemoniada w orientalnym stylu

Aby przygotować smaczną lemoniadę orientalną – oprócz skórki z cytryny, dodaj też łyżeczkę utartego świeżego imbiru. Nie używaj świeżej mięty ani olejku lawendowego. Wlej 1/2 szklanki soku z cytryny. Mieszając, dodaj 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczkę kardamonu w proszku i szczyptę sproszkowanego imbiru. Zamiast 3/4 szklanki wody wlej 1/2 szklanki gazowanej wody mineralnej. Jeśli chcesz, przybierz plasterkiem cytryny.

 

Cukier jaggery oraz inne smaczne dodatki do lemoniady, np. jagody acai i nasiona chia – znajdziesz w zielonysklep.com. Kliknij tutaj.

 

Przeczytaj także:

Pyszne i zdrowe koktajle 

Daktyle nadziewane słodyczą

Imbirowa kawa latte

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl