
Na jesienne chłody polecamy rozgrzewające leczo dyniowe z dodatkiem czosnku, świeżej natki pietruszki oraz koperku. Gorąca, gęsta i pożywna potrawa, zapach ziół i pyszny smak – czy potrzeba czegoś więcej? Podawaj z bagietką lub jako samodzielne danie.
Czas przygotowania: 20–30 minut
− wata, – pitta, 0 kapha (ogranicz ghee do 1 łyżki, aby złagodzić kapha)
Z podanej ilości składników przygotujesz 3-4 porcje potrawy.
Składniki:
4 małe dynie lub jedna duża
1/2 małej cebulki
1 nieobrany ząbek czosnku
3 łyżki ghee lub masła
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżego zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka świeżego, posiekanego koperku lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 łyżka świeżej, posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Umyj i wysusz dynie, pokrój na cienkie plasterki. Oddzielnie posiekaj cebulę, koperek i pietruszkę. Rozgrzej ghee lub masło w rondlu średniej wielkości, dodaj cebulę i czosnek. Duś przez 2–3 minuty. Dodaj pokrojoną dynię i gotuj bez przykrycia na średnim ogniu przez 5–10 minut, aż zmięknie. Dodaj wszystkie składniki, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Wyjmij czosnek.
Podawaj gorące z dodatkiem bagietki lub jako samodzielne danie. Smacznego!
Jeśli chcesz wzbogacić leczo o dodatkowe witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, dodaj do potrawy łyżkę nasiona CHIA.
Ekologiczne nasiona CHIA znajdziesz tutaj – zielonysklep.com
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.