Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • dieta ajurwedyjska
  • kuchnia wegetariańska
  • przepisy bezglutenowe
  • dania wegańskie
kuchnia wegańska
Leczo z bakłażanem

Polecamy przepis na pyszne wegańskie leczo. Z bakłażanem, z dodatkiem aromatycznych, orientalnych przypraw: asafetydy, kurkumy i curry. Do dania możesz dodać świeżego koperku, odrobinę zmielonej kolendry oraz kawałek zielonej papryki. Pyszne z ryżem basmati. Idealne na wiosenny obiad!

 

Czas przygotowania: 25–30 minut

Składniki:

1 pęczek świeżego koperku

1 bakłażan średniej wielkości

3 łyżki oleju słonecznikowego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/8 łyżeczki asafetydy

1 szklanka wody

3/4 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka curry

2 łyżki miodu lub słodu jęczmiennego

2 łyżki soku cytrynowego

1/4 pokrojonej zielonej papryki (według uznania)

1 łyżeczka zmielonej kolendry

 

Przygotowanie:

Umyj koperek i drobno posiekaj. Umyj i obierz bakłażan ze skorki, pokrój go w 2,5-centymetrową kostkę. Rozgrzej olej na patelni średniej wielkości.

Dodaj kurkumę, asafetydę, bakłażan, koperek i wodę. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Dodaj resztę składników i gotuj przez następne 5 minut.

Uwagi: W kręgach ajurwedyjskich panuje różnica zdań co do tego, jak działa bakłażan na pitta. Kluczową sprawą jest to, jak przygotujemy bakłażana.

Podany z chłodzącym koperkiem, bakłażan będzie miał działanie równoważące.

Usmażony lub podany w sosie pomidorowym, na przykład bakłażan z parmezanem, będzie rozgrzewający i podrażniający pitta.

Lekkość i niewielka cierpkość bakłażana, jest korzystna dla kapha, jeśli przyrządzamy go z minimalną ilością oleju.

 

Szukasz ciekawych dodatków do potraw? Nie wiesz, czym udekorować swój posiłek? A może chcesz wypróbować smaczne dodatki? Sprawdź naszą ofertę na zielonysklep.com

 

Przeczytaj także:

Leczo z dyni

Leczo fasolowe po indyjsku

Leczo ze słodkiej papryki

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl