
Polecamy przepis na pyszne wegańskie leczo. Z bakłażanem, z dodatkiem aromatycznych, orientalnych przypraw: asafetydy, kurkumy i curry. Do dania możesz dodać świeżego koperku, odrobinę zmielonej kolendry oraz kawałek zielonej papryki. Pyszne z ryżem basmati. Idealne na wiosenny obiad!
Czas przygotowania: 25–30 minut
Składniki:
1 pęczek świeżego koperku
1 bakłażan średniej wielkości
3 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/8 łyżeczki asafetydy
1 szklanka wody
3/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka curry
2 łyżki miodu lub słodu jęczmiennego
2 łyżki soku cytrynowego
1/4 pokrojonej zielonej papryki (według uznania)
1 łyżeczka zmielonej kolendry
Przygotowanie:
Umyj koperek i drobno posiekaj. Umyj i obierz bakłażan ze skorki, pokrój go w 2,5-centymetrową kostkę. Rozgrzej olej na patelni średniej wielkości.
Dodaj kurkumę, asafetydę, bakłażan, koperek i wodę. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Dodaj resztę składników i gotuj przez następne 5 minut.
Uwagi: W kręgach ajurwedyjskich panuje różnica zdań co do tego, jak działa bakłażan na pitta. Kluczową sprawą jest to, jak przygotujemy bakłażana.
Podany z chłodzącym koperkiem, bakłażan będzie miał działanie równoważące.
Usmażony lub podany w sosie pomidorowym, na przykład bakłażan z parmezanem, będzie rozgrzewający i podrażniający pitta.
Lekkość i niewielka cierpkość bakłażana, jest korzystna dla kapha, jeśli przyrządzamy go z minimalną ilością oleju.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.