
Oto przepis na leczo w orientalnym stylu z bakłażanem w roli głównej. Z dodatkiem nasion gorczycy, kminu, odrobiną utartego imbiru, kurkumą, natką kolendry - to wyrafinowana uczta dla wszystkich, którzy lubią dobrze przyprawione smaki. W takiej formie bakłażan już nigdy nie będzie mdły i nudny.
Składniki:
2 średnie bakłażany
1/2 łyżeczki soli
1łyżeczka nasion gorczycy
1łyżeczka nasion kminu
1 łyżka stołowa ghee
1 łyżka stołowa oleju gorczycowego
1 łyżka stołowa świeżego utartego imbiru
3 suszone czerwone papryczki chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki w proszku
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
2/3 szklanki naturalnego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
2 łyżki stołowe natki kolendry
Przygotowanie:
Obierz bakłażana i pokrój na pasku grubości około 6 mm. Posól i odstaw na 10 minut. W tym czasie podpraż na sucho na patelni lub w woku nasiona gorczycy i kminu, do chwili gdy zaczną „podskakiwać”. Przełóż je z patelni do naczynia. Używając papierowych ręczników, odciśnij nadmiar płynu z bakłażanów i osusz je. Podgrzej ghee w woku lub na patelni i podsmaż bakłażana, aż się zrumieni z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku, usuń resztki tłuszczu.
Podgrzej oleju gorczycowy w woku lub na patelni wraz z imbirem i chilli. Mieszając nieustannie, dodaj pozostałe przyprawy. Dolej jogurt i 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zmiel drobno podprażone nasiona gorczycy oraz kminu i mieszając, dodaj je do jogurtu i wody. Dodaj paski bakłażana i duś je pod przykryciem 5 minut. Przed podaniem posyp kolendrą.
Zobacz masło ghee w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Scott Gerson. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu