
Polecamy znakomite leczo wegetariańskie – na pożywny obiad lub ciepłą kolację. Z dodatkiem mięty, pietruszki, oregano i kolendry nie tylko zaspokoi głód, ale też nasyci zmysły pysznym smakiem i pięknym aromatem.
Czas przygotowania: 30 minut
– wata, łagodnie + pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 6-8 porcji potrawy.
Składniki:
1 łyżeczka–2 łyżek stołowych oleju słonecznikowego (mniejsza ilość dla kapha, większa dla wata)
1 cebula średniej wielkości
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 łyżeczka świeżych liści oregano (lub 1/2 łyżeczki suszonych)
1 gałązka świeżego cząbru (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
1 łyżka pietruszki
1 świeży liść mięty
4 pomidory (według uznania)
3 małe cukinie
1 mały bakłażan
1 średniej wielkości dynia
1 łyżka vegety lub 1 kostka bulionowa (według uznania)
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj cebulę, kmin, oregano, cząber i pietruszkę. Smaż na małym ogniu przez 2–3 minuty. Dodaj miętę i pomidory. Duś przez kolejne 2–3 minuty. Umyj i pokrój cukinię, bakłażan i dynię na plasterki o grubości 1 cm.
Wrzuć wszystko do garnka i duś na średnim ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Podawaj gorące. Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.