
Według ajurwedy kurkuma jest najlepszym lekiem na wiele dolegliwości. Ta żółta przyprawa poprawia trawienie, ma właściwości tonizujące, leczy kaszel, anemię, pozytywnie wpływa na cerę. To cenna przyprawa, która urozmaici smak potraw. Kiedy warto po nią sięgnąć? Sprawdź.
Świeży korzeń kurkumy przypomina nieco korzeń imbiru, ale pod skórką jest czerwony lub żółty. Taki odcień czerwieni nosi nazwę „kumkum” lub „kumkuma”. W lecznictwie ajurwedyjskim do gotowania i leczenia stosuje się tylko żółty korzeń.
Wiele z ziół można stosować w kuchni jako przyprawy. Mają one nieocenione działanie zdrowotne. Warto wprowadzić je do swojej diety i wzbogacić nimi swoje posiłki.
Kurkuma poprawia trawienie, utrzymuje florę bakteryjną jelit w równowadze, redukuje wzdęcia, ma właściwości tonizujące i jest naturalnym antybiotykiem. Z tego względu jest dobrym środkiem przeciwbakteryjnym dla osób przewlekle osłabionych lub chorych. Nie tylko oczyszcza krew, lecz także ją rozgrzewa i pobudza tworzenie nowych krwinek.
Kurkuma reguluje metabolizm w organizmie, korygując zarówno nadmiar, jak i niedobór składników odżywczych. Ułatwia trawienie białka. Jest znakomitą przyprawą do roślin strączkowych, warto ją dodawać do wszelkich potraw z soczewicą, fasolą, ciecierzycą i tofu.
W połączeniu z miodem może być stosowana zewnętrznie na zwichnięcia, naciągnięcia, stłuczenia oraz świąd. Działa tonizująco na skórę. W tym celu jest cennym składnikiem różnych kremów oraz maseczek.
UWAGA: osoby cierpiące na hipoglikemię mogą przygotowywać potrawy jedynie z niewielką ilością kurkumy.
Warto wiedzieć, że kurkuma barwi ubrania i skórę na żółto.
Jeśli cierpisz na kaszel spowodowany chorobami oskrzeli, suchy ból gardła, zapalenie migdałków lub zapalenie gardła, przed snem wypij 1 szklankę gorącego mleka gotowanego przez 3 minuty z łyżeczką kurkumy.
Aby uregulować poziom cukru we krwi przy cukrzycy, wsyp kurkumę do kapsułek w rozmiarze 00. Zażywaj po 2 kapsułki 3 razy dziennie na 5 minut przed posiłkiem.
Gdy masz anemię, rano i popołudniu pij na pusty żołądek miseczkę jogurtu z 1 łyżeczką kurkumy. Nie jedz po zachodzie słońca. Jeśli dosza kapha jest zaburzona, spożywaj tę mieszankę tylko w południe.
Na skaleczenia i grzybicze infekcje paznokci aplikuj miejscowo miksturę z 1/2 łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczki żelu aloesowego.
Na opuchliznę spowodowaną urazem nakładaj pastę z kurkumy i wody.
Jeśli puchną ci dziąsła lub masz afty w jamie ustnej, aplikuj kurkumę bezpośrednio na chore miejsca.
Jeśli zrobił ci się jęczmień na oku, sporządź pastę z równych części sproszkowanego czerwonego drewna sandałowego i kurkumy oraz wody destylowanej. Nakładaj na powiekę, aby wysuszyć jęczmień.
Aby ochronić pieprzyki i znamiona przed promieniowaniem słonecznym pokryj je mieszanką sporządzoną z 2 części ghee i 1 części kurkumy.
Przeczytaj także:
Rośliny strączkowe - pełnia smaku i zdrowia
Koper i kolendra - właściwości lecznicze
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.