Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • przyprawy
  • ajurweda Kraków
  • zioła ajurwedyjskie
  • kardamon
przyprawy
Lecznicze przyprawy - kardamon

Smak ostry, właściwości rozgrzewające, działanie rozkurczowe i usprawniające prace jelit. Jakie zalety ma spożywanie kardamonu? Jakie są wskazania do jego przyjmowania? Co o kardamonie mówi ajurweda? Lecznicze przyprawy dobre na jesień - polecamy kardamon!

 

Owoc kardamonu

Smak: ostry

Natura termiczna: rozgrzewająca

Działanie: rozkurczowe, pobudzające trawienie i pracę żołądka, przeciwbólowe i przeciwbiegunkowe

Wskazania: nudności i wymioty, biegunka, nieżyt jelit, niestrawność, zatrucia pokarmowe, brak apetytu, choroba wrzodowa żołądka, nadżerkowe zapalenie żołądka, trudności w trawieniu, zawroty głowy

Przeciwwskazania: obserwowano reakcje alergiczne, duże dawki mogą prowadzić do podrażnień żołądka i dróg oddechowych. W ciąży stosować tylko pod kontrolą lekarza.

Dawkowanie: 3-6 g, najczęściej 3 g, dodać na koniec przygotowywania wywaru z mieszanki ziół, gotować 3 minuty, pozostawić do naciągnięcia

 

Owoc kardamonu czarnego

Działanie według ajurwedy: równoważy wata i kieruje przepływ w dół, nie dopuszcza do nagromadzenia kapha, wzmacnia Agni, rozjaśnia i uspokaja umysł, moczopędne, poprawia pracę serca, pobudza trawienie

Wskazania według ajurwedy: nudności i wymioty, kolka, bóle brzucha, awersja do jedzenia, brak apetytu, nadmierne pragnienie, ciężki oddech, stany zapalne jamy ustnej, choroby skóry, stany chorobowe spowodowane działaniem toksyn, osłabienie zębów

Dawkowanie: 1-3 g zmielonego surowca, przyjmować 0,5-1 g 2-3 razy dziennie z miodem

 

Nasiona kardamonu czarnego

Działanie: pobudzające trawienie i pracę żołądka, żółciopędne, moczopędne, wykrztuśne, przeciwbólowe, ściągające, przeciwgrzybiczne.

Działanie według ajurwedy: równoważy wata, pobudza trawienie, wzmacnia ogień trawienny, zwiększa apetyt (dla odzyskania smaku i chęci do jedzenia), oczyszcza jamę ustną.

Wskazania: zapalenie, rany i owrzodzenie jamy ustnej, zapalenie przyzębia, bóle brzucha i kolki w obrębie jamy brzusznej, nudności i wymioty, brak apetytu, anoreksja, kaszel, gorączka, infekcje grypopodobne, nagromadzenie toksyn we krwi

Dawkowanie: 0,5-1 g w postaci sproszkowanego surowca, przyjmować w podzielonych dawkach 2-3 razy dziennie z miodem

 

Zobacz kardamon czarny w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

 

Przeczytaj także:

Lecznicze drzewa - sosna

 

 

Opracowanie na podstawie:

Leskykon naturalnych surowców leczniczych. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Zbigniew Skotnicki. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.

Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl