
Smak ostry, właściwości rozgrzewające, działanie rozkurczowe i usprawniające prace jelit. Jakie zalety ma spożywanie kardamonu? Jakie są wskazania do jego przyjmowania? Co o kardamonie mówi ajurweda? Lecznicze przyprawy dobre na jesień - polecamy kardamon!
Owoc kardamonu
Smak: ostry
Natura termiczna: rozgrzewająca
Działanie: rozkurczowe, pobudzające trawienie i pracę żołądka, przeciwbólowe i przeciwbiegunkowe
Wskazania: nudności i wymioty, biegunka, nieżyt jelit, niestrawność, zatrucia pokarmowe, brak apetytu, choroba wrzodowa żołądka, nadżerkowe zapalenie żołądka, trudności w trawieniu, zawroty głowy
Przeciwwskazania: obserwowano reakcje alergiczne, duże dawki mogą prowadzić do podrażnień żołądka i dróg oddechowych. W ciąży stosować tylko pod kontrolą lekarza.
Dawkowanie: 3-6 g, najczęściej 3 g, dodać na koniec przygotowywania wywaru z mieszanki ziół, gotować 3 minuty, pozostawić do naciągnięcia
Owoc kardamonu czarnego
Działanie według ajurwedy: równoważy wata i kieruje przepływ w dół, nie dopuszcza do nagromadzenia kapha, wzmacnia Agni, rozjaśnia i uspokaja umysł, moczopędne, poprawia pracę serca, pobudza trawienie
Wskazania według ajurwedy: nudności i wymioty, kolka, bóle brzucha, awersja do jedzenia, brak apetytu, nadmierne pragnienie, ciężki oddech, stany zapalne jamy ustnej, choroby skóry, stany chorobowe spowodowane działaniem toksyn, osłabienie zębów
Dawkowanie: 1-3 g zmielonego surowca, przyjmować 0,5-1 g 2-3 razy dziennie z miodem
Nasiona kardamonu czarnego
Działanie: pobudzające trawienie i pracę żołądka, żółciopędne, moczopędne, wykrztuśne, przeciwbólowe, ściągające, przeciwgrzybiczne.
Działanie według ajurwedy: równoważy wata, pobudza trawienie, wzmacnia ogień trawienny, zwiększa apetyt (dla odzyskania smaku i chęci do jedzenia), oczyszcza jamę ustną.
Wskazania: zapalenie, rany i owrzodzenie jamy ustnej, zapalenie przyzębia, bóle brzucha i kolki w obrębie jamy brzusznej, nudności i wymioty, brak apetytu, anoreksja, kaszel, gorączka, infekcje grypopodobne, nagromadzenie toksyn we krwi
Dawkowanie: 0,5-1 g w postaci sproszkowanego surowca, przyjmować w podzielonych dawkach 2-3 razy dziennie z miodem
Zobacz kardamon czarny w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Leskykon naturalnych surowców leczniczych. Ilona Kaczmarczyk-Sedlak, Zbigniew Skotnicki. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2018.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu