
Nim nasturcje stały się roślinami zdobiącymi nasze domy, a następnie pojawiły się w naszej kuchni. Piękno ich kwiatów sprawiło, że szybko stały się bardzo popularne. Kwiaty mają smak słodkawy i pieprzowy, pikantny, liście zaś przypominają pieprzycę siewną, czyli znaną rzeżuchę.
Wszystkie części nasturcji są jadalne, niezależnie od gatunku czy odmiany. Kwiaty, tak jak liście, dodaje się do farszów mięsnych i rybnych, jako przyprawę do zup kremowych czy do wybornych omletów. Białym, świeżym serom nadają musztardową nutę.
Misjonarze pisali we wspomnieniach, że Inkowie używali nasturcji jako sałaty i ziela leczniczego. Kwiaty dzięki kolorom tworzą cudowne sałatki, a krystalizowane dekorują ciasta. Można je dodawać w ostatnim monecie do konfitur z truskawek, brzoskwiń i czereśni. A oto jeden z przepisów:
Ziemniaki zapiekane w sosie z kwiatami nasturcji
Składniki:
8 ziemniaków
10 kwiatów nasturcji
1 łyżka mąki
150 g masła
100 ml białego wytrawnego wina
2 żółtka
60 g śmietany
sok z cytryny
Pokrój ziemniaki jak na frytki i piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180°C (termostat 6). Posiekaj kwiaty 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków. Przygotuj zasmażkę z 30 g masła i mąki. Umieść garnek w kąpieli wodnej. Włóż do garnka 2 żółtka, miękkie kawałki masła, a następnie wino i śmietanę. Sos mieszaj bez przerwy. Dodaj kwiaty i sok z cytryny. Podgrzej lekko i odstaw. Podawaj upieczone ziemniaki polane sosem.
Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kwiaty koniczyny w kuchni
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl