
Czy wiecie, że kwiaty koniczyny są przysmakiem w Ameryce Północnej i Chinach? Mają słodki smak. Podaje się je podczas dużych uroczystości. Nektar z kwiatów koniczyny uwielbiają dzieci, a dżem z nich sporządzony to rarytas. Sprawdźcie sami!
Kwiaty koniczyny oraz liście można jadać surowe w sałatkach, choć obróbka termiczna ułatwia ich trawienie.
Mieszamy ze sobą kwiaty białe i czerwone, dodajemy sok z połowy cytryny i otrzymujemy bardzo smaczny dżem w kolorze zielonym.
Kwiaty wysuszone (uprzednio zebrane świeże podczas słonecznego dnia, powieszone główkami w dół w miejscu przewiewnym na około 3–4 tygodnie, a następnie umieszczone w szczelnie zamkniętym pojemniku) doskonale nadają się do sporządzania herbaty.
Suszone kwiaty i nasiona używano do pieczenia chleba w czasach klęski głodu w Irlandii. Dziś sproszkowane kwiaty dodane do mąki pozwalają nam przygotować pachnące chleby, podobnie jak w przepisie na tradycyjny chleb z Tyrolu, z dodatkiem nostrzyka lub kozieradki błękitnej.
Z kwiatów koniczny można też przygotować pyszne lody (4 łyżki syropu z kwiatów koniczyny, 250 ml śmietanki, 1 cytryna). Ubijaj śmietankę, aż zgęstnieje. Dodaj sok z cytryny i syrop z kwiatów koniczyny. Umieść w naczyniu i zamroź.
Aby przygotować syrop, zanurz kwiaty bez łodyg w 500 ml wody. Pozostaw w temperaturze pokojowej na cały dzień. Przecedź. Postaw na ogniu, wsyp cukier trzcinowy i gotuj do czasu, gdy cukier całkowicie się rozpuści, a syrop zagęści. Po odstawieniu z ognia dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny.
Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Ciasto cytrynowe z kwiatami begonii
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl