
Główną częścią jadalną hibiskusa jest kielich, którego barwa i smak nadają walorów napojom, w tym sławnemu napojowi bissap, który pija się w różnych krajach afrykańskich, zwłaszcza w Egipcie. Ten lekko kwaskowaty napój odświeża lub rozgrzewa, zależnie od tego, czy spożywamy go na ciepło, czy na zimno. Sprawdź, jak go przygotować!
Bissap
20 g suszonych kwiatów hibiskusa
1 l wody
cukier (opcjonalnie)
10 g posiekanego imbiru lub zielonej mięty
Zaparz kwiaty w gotującej się wodzie lub na godzinę pozostaw je w wodzie zimnej do macerowania. Przecedź. Dodaj imbir lub miętę. Pij letni lub zimny, a nawet zmrożony (każda wersja ma inny smak), słodzony lub nie.
W Senegalu do tego napoju dodaje się wanilię, gałkę muszkatołową i kwiat pomarańczy. Bissap jest idealny jako dodatek do kiru, przypadnie do gustu zwłaszcza tym, którzy nie lubią za dużo cukru. Aby przygotować dowolny koktajl z hibiskusem, należy wymieszać bissap z rożnymi sokami owocowymi (doskonale pasują mango lub ananas).
Zastosowanie w kuchni
Wszystkie hibiskusy są jadalne, co nie znaczy, że są interesujące pod względem kulinarnym. Czerwone kwiaty służą najczęściej do koloryzacji dań, sosów czy syropów, liście zastępują szpinak lub inne warzywa zielone. Wyrabia się z nich też syrop poprzez zaparzanie lub macerowanie płatków w wodzie; syrop ten może posłużyć następnie do aromatyzowania jogurtów, kremów czy innych deserów.
Główną częścią jadalną rośliny jest kielich. Jego czerwony kolor nadaje atrakcyjności napojom, w tym sławnemu napojowi bissap, który pija się w różnych krajach afrykańskich, zwłaszcza w Egipcie. Ten lekko kwaskowaty napój odświeża lub rozgrzewa, zależnie od tego, czy spożywamy go na ciepło, czy na zimno.
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl