
Jak ważne są kwasy omega-3 i kwas foliowy w naszej diecie? W jakich produktach można je znaleźć? Czy warto zażywać suplementy kwasu foliowego? Czy nasza dieta jest wystarczającym źródłem tych kwasów? Co na ten temat mówi ajurweda? Sprawdź.
Kwas omega-3
Kwas omega-3 należy do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest konieczny do wzrostu, rozwoju mózgu, zmniejsza stany zapalne, poprawia kondycję skóry oraz pomaga w tworzeniu błon śluzowych w żołądku i jelitach.
„Gotowe” kwasy znajdują się w tłuszczach zwierzęcych: rybach, olejach z ich wątrob i nabiale. Do sklepów powinny trafiać produkty oczyszczone lub specjalnie wyselekcjonowane, ale nie wierzmy w to, że w oleju z wątrób ryb w ogóle nie ma ołowiu, rtęci czy kadmu. Kobietom w ciąży, małym dzieciom i seniorom poleca się zatem olej z alg, który ma zbliżone parametry jakościowe do oleju rybnego.
Dobrym roślinnym źródłem kwasu omega-3 jest olej lniany nieoczyszczony, olej z wiesiołka, olej z lnianki (rydzowy) czy olej z orzecha włoskiego. Oleje należy spożywać wyłącznie na zimno! Kupując je, trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii:
- olej powinien znajdować się w szklanej i ciemnej butelce, gdyż kwasy omega-3 reagują na światło
- olej musi być wytłaczany w niskiej temperaturze, a nie uzyskiwany przy pomocy ekstrakcji chemicznej w wysokiej temperaturze
- olej powinien mieć krótki termin przydatności do spożycia – kwasy omega szybko się utleniają, więc im jest ich więcej, tym olej ma krótszy termin ważności. Często, aby wydłużyć okres przydatności, do oleju dodaje się sztuczną witaminę E – przeciwutleniacz
- nie radzimy kupować olejów na targu czy straganie, gdzie narażone są na bezpośrednie działanie światła słonecznego i temperatury, przez co tracą cenne właściwości (chyba że kupujemy je w zimie w ciemnych, szklanych butelkach)
Kwas foliowy
Należy do grupy witamin z grupy B rozpuszczalnych w wodzie. Przy normalnym trybie życia kwas foliowy dostarcza się z pożywieniem, a jego nadwyżki magazynują wątroba i czerwone krwinki. W ciąży zapotrzebowanie na kwas foliowy zwiększa się nawet czterokrotnie, szczególnie w I trymestrze. Aby zapobiec brakom kwasu foliowego w organizmie, lekarze radzą, by profilaktycznie zażywać suplementy kwasu foliowego już na 3-4 miesiące przed planowaną ciążą.
My jednak jesteśmy zdania, że nie ma sensu łykać sztucznych, wyizolowanych substancji w tak dużej ilości, jeśli odżywiając się różnorodnie i racjonalnie, można dostarczyć organizmowi tyle, ile potrzebuje. Kwas foliowy występuje powszechnie w wielu roślinach zielono liściastych, pełnych ziarnach, fasolach, soczewicach, kapuście pekińskiej, brukselce, natce pietruszki, cykorii, kalarepie, bananach, pomarańczach czy kiwi.
Problem pojawia się, gdy brakuje nam kwasu foliowego w miesiącach zimowych, w których dostępność produktów obfitujących w kwas foliowy pozostaje znacznie ograniczona. Chyba nie da się znaleźć złotego środka, stojąc przed dylematem: chemia w produktach importowanych czy chemia w suplemencie zawierającym kwas foliowy, niemniej jednak stoimy na stanowisku, że warto poszukać ekologicznych produktów importowanych i próbować uzupełniać kwas foliowy z jego naturalnych źródeł.
Szukasz dobrej jakości produktów lub inspiracji do zdrowych posiłków? Zajrzyj na zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: