
Kutki (Picrorhiza kurroa) to starożytna roślina lecznicza z himalajskiego regionu Azji ceniona w ajurwedzie za dobroczynne działanie na wątrobę i śledzionę. Wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu, wspiera układ odpornościowy i poprawia kondycję skóry. Ma wiele dobroczynnych zastosowań.
Tonik na wątrobę
W ajurwedzie brak równowagi pitta wiąże się z zaburzeniami żółci. Kutki równoważy pitta, poprawiając wydzielanie żółci. Chroni wątrobę, jeśli jest przyjmowany przed lub po kontakcie z toksynami, w tym z alkoholem i niektórymi lekami. Pomaga w oczyszczaniu wątroby. Zawiera przeciwutleniacze oraz enzymy wątrobowe, które są niezbędne w procesie detoksykacji organizmu.
Poprawia trawienie i pomaga w kontroli wagi
Kutki pobudza wydzieliny żołądkowe, stymuluje trawienie i przyswajanie składników odżywczych. W ajurwedzie mówi się, że wzmaga ogień trawienny - aqni, poprawia metabolizm i pracę jelit, co pomaga doprowadzić i utrzymać właściwą wagę, zarówno przy niedowadze, jak i nadwadze.
Zwiększa odporność
Kutki wykazuje aktywność immunomodulującą: wzmacnia odporność oraz czynności samo-naprawcze organizmu, regulując odpowiedzi odpornościowe organizmu na infekcje rozmaitego pochodzenia.
Poprawia kondycję skóry
Ajurweda wykorzystuje to zioło ze względu jego właściwości przeciwutleniające w leczeniu chorób skórnych i poprawie kondycji skóry. Kutki łagodzić podrażnienia i przeciwdziała alergiom.
Antidotum na gorączkę
Korzeń rośliny kutki, choć gorzki w smaku, jest przydatny w łagodzeniu gorączki. Jego właściwości przeciwgorączkowe oznaczają, że może ochłodzić ciało, obniżając nawet wysoką temperaturę.
Przeciwwskazania: nie zaleca się w trakcie ciąży i laktacji.
Zobacz kutki w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Brahmi i Gotu kola – zioła odmładzające umysł