Kurkuma jest jednym z najlepszych ziół ajurwedyjskich, gdyż równoważy cały organizm. Mogą ją stosować osoby o każdej doszy. To naturalny antybiotyk bardzo przydatny w domowej apteczce.
Kurkuma poprawia trawienie, utrzymuje florę bakteryjną jelit w równowadze, redukuje wzdęcia, ma właściwości tonizujące, jest naturalnym antybiotykiem. Ma wiele zastosowań, a oto kilka z nich:
1. Jeśli cierpisz na kaszel spowodowany chorobami oskrzeli, suchy ból gardła, zapalenie migdałków lub zapalenie gardła, przed udaniem się na spoczynek wypij 1 szklankę gorącego mleka gotowanego przez 3 minuty z łyżeczką kurkumy.
2. Na hemoroidy zewnętrzne aplikuj miejscowo na noc mieszankę z ½ łyżeczki kurkumy i 1 łyżeczki ghee.
3. W przypadku zmian mastopatycznych w piersiach aplikuj na noc na piersi pastę z ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy i 1 łyżeczki ciepłego oleju rycynowego. (Dla przypomnienia: skóra, jak również ubranie zabarwią się na żółto).
4. Aby uregulować poziom cukru we krwi przy cukrzycy, zażywaj po 2 kapsułki kurkumy 3 razy dziennie na 5 minut przed posiłkiem.
5. Gdy masz anemię, rano i po południu pij na pusty żołądek miseczkę jogurtu z 1 łyżeczką kurkumy. Nie jedz po zachodzie słońca. Jeśli dosza kapha jest zaburzona, spożywaj tę mieszankę tylko w południe.
6. Jeśli ktoś w twojej rodzinie chorował na czerniaka, w ramach profilaktyki 3 razy dziennie zażywaj 1−2 kapsułek kurkumy.
7. Aby ochronić pieprzyki i znamiona przed promieniowaniem słonecznym, pokryj je mieszanką sporządzoną z 2 części ghee i 1 części kurkumy.
UWAGA: Osoby cierpiące na hipoglikemię mogą przygotowywać potrawy jedynie z niewielką ilością kurkumy.
Kurkuma barwi ubrania i skórę na żółto.
Zobacz kurkuma Pukka i Sattva w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Jak działają zioła ajurwedyjskie?
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia, Usha Lad, Vasant Lad, zielone-wydawnictwo.pl