
Wegetarianizm u dzieci wzbudza wiele emocji. Czy dziecku do rozwoju potrzebne jest mięso? Czy dobrze zbilansowana, wegetariańska dieta zapewnia wszystkie potrzebne składniki odżywcze? I wreszcie czy kuchnia wegetariańska może być smaczna? Sprawdź.
Kuchnia wegetariańska może być urozmaicona, smaczna i zdrowa. Odpowiednio zbilansowane pokarmy dostarczają witamin i potrzebnych minerałów. Ważne jest, by unikać żywności przetworzonej, naszpikowanej konserwantami oraz cukrem. Warto sięgnąć po żywność ze sprawdzonych źródeł i od lokalnych dostawców.
Jak może wyglądać menu wegetariańskiego dziecka?
Na śniadanie polecamy pożywną owsiankę z dodatkiem rodzynek i orzechów laskowych. Owsiankę możesz ugotować na wodzie lub mleku migdałowym. Dodaj miodu lub syropu z agawy oraz cynamon i kardamon. Do gotującej się owsianki możesz dodać też starte jabłko, gruszkę lub zgniecionego, dojrzałego banana.
Do owsianki możesz dodać migdały, daktyle i kakao. Taka owsianka doda dziecku energii na pierwszą połowę dnia.
Jeśli masz czas, przyrządź dziecku naleśniki gryczane z dodatkiem banana lub gruszek. Takie naleśniki możesz polać syropem klonowym i posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Na obiad podaj dziecku buraczki gotowane na parze. Posyp je majerankiem lub rozmarynem. Dobrym smakołykiem będą też ziemniaczki zapiekane w piekarniku z ziołami.
Bardzo smaczna będzie też zupa-krem z brokułów posypana tartymi migdałami. Zrób frytki z selera – będzie to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek, za którymi przepadają dzieci.
Ciekawym daniem są też wszelkiego rodzaju kotleciki warzywne – farsz do kotletów możesz przygotować z soczewicy, kaszy jaglanej, płatków owsianych lub cukinii. Lekkostrawny pasztet z soczewicy lub fasolki mung może być znakomitą alternatywą dla drugiego śniadania zabieranego do szkoły.
Wykorzystaj sezonowe warzywa, które warto wprowadzić do diety dziecka. Przygotuj zupę dyniową z dodatkiem ryżu basmati lub placuszki dyniowe. Możesz przygotować ciepłą sałatkę ze szparagów. Szpinak nie musi kojarzyć się źle, jeśli polejesz go dobrej jakości olejem z dyni, posypiesz płatkami migdałowymi i podasz z chrupiącymi grzankami.
Kotleciki z kaszy gryczanej, tortilla z dodatkiem pieczonych warzyw, pieczony bakłażan posypany nasionami słonecznika, makaron na słodko z dodatkiem serka i kardamonu – rozbudź w dziecku fantazję i przygotujcie te potrawy razem. Niech dziecko będzie Twoim przewodnikiem po jego kulinarnym świecie.
Pamiętaj, aby do potraw dodawać wartościowe oleje – olej z awokado, olej z pestek dyni, olej lniany czy olej słonecznikowy – dostarczą dziecku zdrowych tłuszczów.
Wspólne przygotowywanie ciasteczek i deserów to wspaniały pomysł na wspólne spędzenie czasu z dzieckiem. Zróbcie ciasteczka owsiane lub kuleczki z bakaliami. Spróbujcie przyrządzić pieczone jabłka lub pieczone gruszki z cynamonem i goździkami.
Nie zapominaj o smacznych, zdrowych napojach. Możesz podać dziecku rozgrzewające mleko sojowe lub mleko owsiane z cynamonem, ciepłe mleko migdałowe czy gorący napój imbirowy z dodatkiem cytryny i miodu. Taki napój nie tylko rozgrzeje ciało w chłodny dzień, ale też uchroni dziecko przed przeziębieniem i dostarczy bogactwa witaminy C.
Zamiast słodzonych napojów, zróbcie świeżo wyciskane soki oraz koktajle na bazie owoców, do których możesz dodać kakao i zmiksowane orzechy.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.