
Kuchnia ajurwedyjska wpisuje się w nurt Slow Food. Odpowiednio skomponowane potrawy, delektowanie się smakiem, celebrowanie posiłków i radość płynąca ze świadomego odżywiania – to główne założenia ajurwedyjskiego jedzenia.
Właściwy sposób odżywiania jest podstawą zdrowia. Ajurweda uświadamia nam, jak łatwo jest odżywiać się w sposób zdrowy i mądry, wydobywając przy tym całe bogactwo smaków.
W ajurwedzie każdy posiłek jest swiętem dla wszystkich zmysłów. Doskonałość przepisów ajurwedyjskich zostaje osiągnięta wówczas, kiedy zostaje zachowany ich egzotyczny smak, zapach, konsystencja i kolor. Kiedy po raz pierwszy próbujemy potraw ajurwedyjskich, odkrywamy pełnię smaków i prawdziwą satysfakcję płynącą z jedzenia.
Potrawy ajurwedyjskie to subtelne połączenie składników tak, aby wydobyć pełnię ich smaków i zapachów.
Ajurweda ma na celu nie tylko zapobieganie chorobom, ale przede wszystkim promowanie naturalnego piękna i świadomego życia. Traktuje każdego człowieka holistycznie, jako całość – jedność ciała i umysłu.
Ajurweda naucza, że podstawą wszystkich rzeczy jest pięć elementów: eter (przestrzeń), powietrze, ogień, woda i ziemia. Każdy człowiek jest unikalną mieszanką poszczególnych elementów, a jego fizyczna, psychiczna i duchowa konstrukcja jest zdeterminowana przez działanie tych żywiołów.
Warto sobie uświadomić, że gotowanie ajurwedyjskie nie ogranicza się tylko do gotowania po indyjsku. Zasady ajurwedy są uniwersalne i można je zaadaptować niezależnie od miejsca zamieszkania, wykorzystując produkty regionalne, sezonowe, pochodzące z naszego otoczenia. Mimo że wywodzi się z Indii, cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce.
Ajurwedyjskie przepisy, z całym bogactwem przypraw, olejów i sposobów przyrządzania, zapewniają niezwykłą różnorodność. Są przy tym łatwe i zdrowe, i – co chyba najważniejsze – opierają się na bazie składników łatwo dostępnych w Polsce.
Jedzenie to nic innego jak zmysłowa przyjemność. Podarujmy sobie czas, kiedy możemy rozpieszczać siebie, swoją rodzinę i przyjaciół. Zabawmy się w poznawanie smaków i odkrywanie bogactwa zapachów, przypraw i aromatów. Sprawmy, by jedzenie pysznych smakołyków stało się zmysłową przyjemnością.