
Do deserów, do ciast, do zup, do potraw warzywnych, do napojów, do sosów – przyprawy to bogactwo smaków, aromatów i drogocennych właściwości zdrowotnych. Dzięki nim potrawy pysznie smakują, pięknie pachną, i są lepiej przyswajalne przez organizm. Biały sezam, imbir, czarnuszka...
Biały sezam
Nasiona białego sezamu zawierają ok. 50% oleju jadalnego. Bardzo często używany jest do posypywania ciasteczek czy bułek. Ziarno sezamu białego ma lekko słodki, orzechowy smak. Jego smak jest łagodniejszy niż ziarno sezamu czarnego. Jest bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, bogaty w węglowodany, proteiny, aminokwasy, wapń, fosfor i potas.
Zobacz biały sezam w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Imbir mielony w proszku
Imbir w proszku mielony to naturalny zamiennik świeżego imbiru. Jest wydajny i pozwala zaoszczędzić czas. Imbir w takiej postaci często używany jest tam, gdzie wersja świeża nie byłaby odpowiednia np. w mieszankach suchych przypraw. Szczególną rolę odgrywa w indyjskiej kuchni i w równoważeniu poszczególnych dosz. Imbir można dodawać do lemoniady, napojów, herbat, zup, curry i chleba.
Zobacz imbir mielony w proszku w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Nasiona czarnuszki
Nasiona czarnuszki TRS posiadają charakterystyczny korzenny smak. W Indiach czarnuszka stosowana jest do wypieków chlebków naan, papadów czy przyprawiania dań wegańskich. W Polsce używano jej od wieków, do przyprawiania dziczyzny. Jest także wykorzystywana w ziołolecznictwie i kosmetologii.
Zobacz nasiona czarnuszki w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Goździki całe
Goździki są intensywnie aromatyczną przyprawą o przyjemnym, charakterystycznym korzennym zapachu i nieco gorzkawym, piekącym smaku.
W kuchni indyjskiej stosowane są do potraw mięsnych, mieszanek curry i zup.
Goździki są także używane jako przyprawa do marynat, grzanego wina i piwa oraz wyrobów cukierniczych. Można je dodawać do ciast, deserów i herbat.
Zobacz goździki w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Cynamon mielony
W Europie cynamon stosuje się do wypieków, słodyczy i deserów, jednak w Azji (szczególnie w Indiach) jest bardzo częstym składnikiem wielu dań, nie tylko słodkich. Jest także składnikiem mieszanek typu curry. Cynamon można dodawać także do naleśników, napojów, herbaty lub lassi z jogurtu.
Zobacz cynamon mielony w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Pieprz czarny mielony
Pieprz czarny mielon jest, obok soli, najpopularniejszą przyprawą na świecie. Wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej. Nazwa indyjska to kali mirch. Szacuje się, że światowe roczne spożycie pieprzu to około 120 mln kg. Posiada bardzo intensywny zapach i ostry smak. Stosuje się go do jajek, do potraw duszonych, do zup i sosów sałatkowych.
Zobacz pieprz czarny mielony w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu