
Biały sezam, czarny sezam, ziarno czarnuszki indyjskiej, przyprawy Peri Peri, mieszanka przypraw Cajun – kuchnia indyjska oferuje nam całą masę przypraw i ziół, dzięki którym potrawa nabiera znakomitego smaku i aromatu. Potrzeba niewielu składników, by przyrządzić pyszne danie.
Biały sezam
Sezam indyjski pochodzi z rodziny Pedaliaceae. Jego nasiona zawierają ok. 50% oleju jadalnego. Bardzo często używany jest do posypywania ciasteczek czy bułek. Ziarno sezamu białego ma lekko słodki, orzechowy smak. Jest łagodniejszy niż ziarno sezamu czarnego. Jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm, bogaty w węglowodany, proteiny, aminokwasy, wapń, fosfor i potas.
Czarny sezam
To odmiana bardziej aromatyczna od sezamu białego, bogata w białko, przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne. Doskonały dodatek do wielu potraw.
Czarna odmiana sezamu jest bogata w białko, w tym w aminokwas cysteinę, o właściwościach detoksykacyjnych, oksydacyjnych i korzystnych dla włosów i paznokci. Zawiera duże ilości oleju, który posiada dobroczynne przeciwutleniacze unieszkodliwiające wolne rodniki. Czarny sezam jest źródłem witamin i minerałów, przede wszystkim zawiera: mangan, miedź, magnez, cynk, witaminy z grupy B, fitosterole, kwas foliowy, błonnik, tryptofan oraz kwas oleinowy. Produkt obniża poziom złego cholesterolu.
Mieszanka przypraw Cajun
Przyprawa Cajun to uniwersalna mieszanka przypraw. Charakteryzuje się niesamowitym aromatem za sprawą suszonego czosnku, cebuli i innych ziół. Składa się z nasion gorczycy, kminu, czarnego pieprzu, kruszonego chilli, tymianku, oregano, majeranku, płatków cebuli i czosnku oraz czerwonego pieprzu – nadaje każdej potrawie niesamowity smak i aromat. Można jej również użyć jako panierki do prażonych orzechów lub ciecierzycy.
Mieszanka pikantnych przypraw Peri Peri
Peri Peri to pikantna mieszanka przypraw. Składa się z czarnego i białego pieprzu, suszonej cebuli, ziaren gorczycy oraz ostrej papryki. Mieszanka ta doskonale nadaje się do wielu potraw. Znakomicie podkręci smak grillowanych warzyw lub pieczonych ziemniaków.
Przyprawa znajduje się w praktycznym młynku, dzięki temu możemy się cieszyć zawsze ich świeżym aromatem i smakiem.
Czarnuszka indyjska
Nasiona czarnuszki TRS posiadają charakterystyczny korzenny smak. W Indiach stosowana do wypieków chlebków naan, papadów czy przyprawiania dań wegańskich. W Polsce używana do dziczyzny oraz wykorzystywana w ziołolecznictwie.
Zobacz czarnuszka indyjska w zielonysklep.com
Panch Puren – mieszanka na trawienie
Indyjska mieszanka pięciu przypraw: kozieradki, kopru, kminu, gorczycy oraz nasion cebuli (czarnuszka).
Przy regularnym stosowaniu Panch Puren znacznie poprawia trawienie.
Zobacz Panch Puren w zielonysklep.com
Oryginalne indyjskie przyprawy znajdziesz na zielonysklep.com