Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy dla wegan
  • zdrowe odżywianie
  • dania wegetariańskie
dania wegańskie
Krupnik warzywny

Ta zupa jest doskonałym posiłkiem na zimę. Jest dobra na wzmocnienie jelit i systemu nerwowego. Jest bogata w składniki odżywcze i wspaniale rozgrzewa. Jesli dodasz do niej tofu, wyjdzie prawdziwie sycące danie jednogarnkowe.

Czas przygotowania: 1–1,5 godziny

0 wata, – pitta, – kapha

Z podanych składników można przyrządzić 12 porcji zupy

Składniki:

3/4 szklanki surowej kaszy perłowej

1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

2 łyżki nasion kminu

1/2 pokrojonej cebuli średniej wielkości, czerwonej lub żołtej

1 pokrojony ząbek czosnku (pomiń dla pitta)

3 pokrojone łodygi selera

7 szklanek wody

1 szklanka groszku świeżego lub mrożonego

3 młode ziemniaki pokrojone w centymetrową kostkę

1 duża marchewka, przekrojona na pół wzdłuż, a potem na półtalarki

1/4 pęczku świeżej, posiekanej pietruszki

1 szklanka fasoli strączkowej pokrojonej na centymetrowe kawałki

3 duże, suszone grzyby shitake

1/2 łyżeczki zmielonego kminu

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1,5 łyżeczki soli morskiej

 

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj nasiona kminu, niech się delikatnie zarumienią. Dodaj cebulę, czosnek i seler, smaż przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Zagotuj wodę. Umyj i pokrój warzywa. Kiedy woda się zagotuje, wsyp do niej kaszę perłową i warzywa (jeśli używasz mrożonego groszku, dodaj go pod koniec gotowania).

Pokrusz suszone grzyby na małe kawałki i wsyp do zupy dla smaku. Przykryj garnek i zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż kasza i warzywa zmiękną. Powstanie gęsta zupa; możesz dodać więcej wody, jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję. Kiedy kasza będzie miękka, dodaj mrożony groszek, zmielony kmin i sól. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Można podawać z łyżką ghee dodaną do każdego talerza.

Uwagi: Jeśli chcesz przyrządzić prawdziwie sycące danie jednogarnkowe, wraz z kaszą dodaj pół szklanki surowej soczewicy lub 500 gramów tofu. Podawaj z większą ilością wywaru i ghee, by złagodzić doszę wata.

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl