
Ta zupa jest doskonałym posiłkiem na zimę. Jest dobra na wzmocnienie jelit i systemu nerwowego. Jest bogata w składniki odżywcze i wspaniale rozgrzewa. Jesli dodasz do niej tofu, wyjdzie prawdziwie sycące danie jednogarnkowe.
Czas przygotowania: 1–1,5 godziny
0 wata, – pitta, – kapha
Z podanych składników można przyrządzić 12 porcji zupy
Składniki:
3/4 szklanki surowej kaszy perłowej
1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki nasion kminu
1/2 pokrojonej cebuli średniej wielkości, czerwonej lub żołtej
1 pokrojony ząbek czosnku (pomiń dla pitta)
3 pokrojone łodygi selera
7 szklanek wody
1 szklanka groszku świeżego lub mrożonego
3 młode ziemniaki pokrojone w centymetrową kostkę
1 duża marchewka, przekrojona na pół wzdłuż, a potem na półtalarki
1/4 pęczku świeżej, posiekanej pietruszki
1 szklanka fasoli strączkowej pokrojonej na centymetrowe kawałki
3 duże, suszone grzyby shitake
1/2 łyżeczki zmielonego kminu
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w dużym garnku. Dodaj nasiona kminu, niech się delikatnie zarumienią. Dodaj cebulę, czosnek i seler, smaż przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Zagotuj wodę. Umyj i pokrój warzywa. Kiedy woda się zagotuje, wsyp do niej kaszę perłową i warzywa (jeśli używasz mrożonego groszku, dodaj go pod koniec gotowania).
Pokrusz suszone grzyby na małe kawałki i wsyp do zupy dla smaku. Przykryj garnek i zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, aż kasza i warzywa zmiękną. Powstanie gęsta zupa; możesz dodać więcej wody, jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję. Kiedy kasza będzie miękka, dodaj mrożony groszek, zmielony kmin i sól. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Można podawać z łyżką ghee dodaną do każdego talerza.
Uwagi: Jeśli chcesz przyrządzić prawdziwie sycące danie jednogarnkowe, wraz z kaszą dodaj pół szklanki surowej soczewicy lub 500 gramów tofu. Podawaj z większą ilością wywaru i ghee, by złagodzić doszę wata.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.