
Aby czerpać w pełni z bogactwa warzyw, warto wiedzieć, które warzywa są najbardziej dla nas wskazane. Te, które są odpowiednie dla jednej doszy, niekoniecznie służą osobom o innej konstytucji. Jakie warzywa są najlepsze dla osób typu wata.
Dla osób typu wata zalecane jest pożywienie słodkie, kwaśne i słone, ponieważ syci ono ciało i łagodzi brak poczucia bezpieczeństwa. Pokarmy gorzkie, ostre i cierpkie są mniej korzystne dla wata – wysuszają ciało oraz sprzyjają niestabilności emocjonalnej. Wata znoszą lepiej warzywa gotowane niż surowe.
Warzywa najbardziej wskazane dla osób typu wata to między innymi: szparagi, buraki ćwikłowe, marchew, seler, czosnek, zielona fasolka, pasternak, rzepa, słodkie ziemniaki. Ogórki, cukinię i kabaczki można jeść od czasu do czasu, jeśli będą odpowiednio ugotowane z tłuszczem. (zobacz także: Szparagi z kaszą)
Surowe pomidory nie są wskazane dla osób typu wata, ale na przykład sos pomidorowy podawany ze spaghetti jest korzystny, ponieważ usuwa się z niego skórkę i nasiona, które są niestrawne.
Większość twardych warzyw, takich jak np. seler, jest łatwiejsza do strawienia w postaci soku. Okazjonalnie dla osób wata wskazane są sałatki z zielonych warzyw liściastych lub natki roślin, takich jak pietruszka, liście kolendry, sałata i kiełki, pod warunkiem że doda się do nich dobry dressing ze śmietany lub oliwy.
Osoby typu wata, które cierpią na sztywność i bóle stawów oraz mięśni, mogą odczuwać negatywne skutki toksyn znajdujących się głęboko w tkankach ciała, dlatego powinny zdecydowanie unikać szpinaku, pomidorów, bakłażanów i papryki.
Spośród warzyw strączkowych najlepsza dla osób typu wata jest fasola mung, ponieważ jest najbardziej lekkostrawna. Warzywa strączkowe warto gotować z kurkumą, z kminem i nasionami kolendry, które pobudzają ogień trawienny, oraz z imbirem lub czosnkiem, co uniemożliwia podrażnienia wata.
Nasilenie wata przez warzywa strączkowe przejawia zazwyczaj się w postaci wzdęcia. Można temu zapobiec, gotując warzywa pięć do dziesięć minut w dużej ilości wody, potem odlewając wodę i gotując ponownie w świeżej wodzie.
Osoby wata powinny spożywać tylko niewielkie ilości warzyw strączkowych podczas jednego posiłku. Najbardziej wskazane są: czarna i czerwona soczewica, ciecierzyca, fasola mung i tofu. Czarna soczewica bardzo wzmacnia, lecz jest również ciężkostrawna. Należy ją dobrze namoczyć przed gotowaniem i przyrządzać z dodatkiem dużej ilości czosnku lub asafetydy. (zobacz także: Fasolka adzuki z imbirem)
Już za tydzień przeczytacie o tym, jakie warzywa powinny znaleźć się na talerzu osób typu pitta. Życzymy smacznego!
Przeczytaj także:
Jak przyprawiać warzywa strączkowe
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.