
Kmin i koper – to bardzo aromatyczne zioła, które wskazane są dla wszystkich dosz. Poprawiają trawienie, uśmierzają wzdęcia, działają łagodząco na układ pokarmowy. A przy tym są ważnym składnikiem wielu potraw.
KMIN
Ma postać bardzo aromatycznych nasion, które są wskazane dla wszystkich dosz. Kmin to istotny element kuchni ajurwedyjskiej ze względu na jego charakterystyczny smak i cudowne właściwości lecznicze.
W zasadzie w przypadku jakichkolwiek dolegliwości trawiennych kminu można użyć w ciemno! Podsyca on ogień trawienny i poprawia wchłanianie minerałów w jelitach. Uśmierza wzdęcia, a także jest łagodnym środkiem przeciwbólowym.
Przynosi ulgę w bólach żołądka, nudnościach i biegunce. Ponadto działa regenerująco na tkanki. Jest ostry, gorzki i wychładzający.
Aby zmniejszyć gorączkę, zmieszaj równe części nasion kminu, kolendry i kopru. Zaparzaj łyżeczkę tej mieszanki w 1 szklance wrzątku przez 10 minut, po czym wypij napar.
Na ból żołądka sporządź mieszankę z 1/3 łyżeczki sproszkowanego kminu, szczypty asafetydy i szczypty soli kamiennej. Zmieszaj i dokładnie przeżuj. Następnie popij ciepłą wodą.
W razie nudności lub zaburzeń żołądkowych zaparzaj przez 10 minut w szklance wrzątku herbatę z 1 łyżeczki nasion kminu i szczypty mielonej gałki muszkatołowej. Wypij ją, a na pewno przyniesie ulgę.
W przypadku infekcji pochwy, takich jak upławy, wypróbuj następującą mieszankę: 1 łyżeczka nasion kminu, 1 łyżeczka ghee, 1 łyżeczka posiekanego korzenia lukrecji i 1/2 litra wrzątku. Zaparzaj przez co najmniej 10 minut. Wystudź do temperatury ciała, odcedź i używaj do irygacji.
Aby uśmierzyć ból menstruacyjny, upraż nasiona kminu na suchej patelni żeliwnej, aż będą miały ostry zapach. Powoli żuj zawartość 1 łyżeczki, a następnie wypij 1 łyżkę soku aloesowego.
KOPER
Jest słodki, cierpki, wychładzający. Jest oleisty i łagodzi wszystkie trzy dosze. Poprawia trawienie oraz działa moczopędnie. Likwiduje pasożyty jelitowe i leczy hemoroidy.
W przypadku niestrawności po każdym posiłku żuj 1/2 łyżeczki prażonych nasion kopru i kminu.
W razie ostrej biegunki wymieszaj po 1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kopru oraz sproszkowanego imbiru i przeżuwaj je 2−3 razy dziennie.
W przypadku ostrego przeziębienia, kaszlu i niedrożności górnych dróg oddechowych 2−3 razy dziennie żuj 1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kopru zmieszanych z 1 łyżeczką naturalnego cukru.
Na obrzęk pomoże herbata sporządzona z 1 łyżeczki nasion kopru zaparzanych w 1 szklance wrzątku. Stosuje się 2 razy dziennie.
Gdy odczuwasz pieczenie podczas oddawania moczu, pij herbatkę z kopru osłodzoną łyżeczką naturalnego cukru.
KMIN i KOPER – przyprawy znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także:
Koper i kolendra - właściwości lecznicze
Jak przyprawiać warzywa strączkowe
Opracowanie na podstawie:
Gotuj z ajurwedą dla zdrowia. Usha Lad, Vasant Lad. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2015.