
Polecamy dwa przepisy na smaczny twarożek z dodatkami. Na słodko, z dodatkiem daktyli i fig lub w wersji bardziej pikantnej - z kminem, kolendrą lub świeżo mielonym pieprzem. Doskonały na śniadanie, sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Bardzo lubiany przez dzieci. Przygotujesz go w 5 minut. Zatem do dzieła!
Twarożek z kminem i daktylami
1/2 szklanki twarożku
1/2 szklanki jogurtu
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżka miodu lub 3 duże daktyle bez pestek
1/2 łyżeczki soli morskiej
Zmiksuj twarożek, jogurt i wodę. Dodaj resztę składników i ponownie zmiksuj. Bardzo gęsty krem powinien mieć temperaturę pokojową.
Twarożek z kolendrą i figami
1/2 szklanki twarożku
1/2 szklanki jogurtu
3/4 szklanki wody
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżka syropu klonowego lub 3 duże suszone figi
Zmiksuj serek wiejski, jogurt i wodę. Dodaj resztę składników i zmiksuj jeszcze raz. Gęsty kremowy serek powinien mieć temperaturę pokojową.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Nabiał w diecie wegetariańskiej
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.