
Lawenda była uprawiana do celów medycznych w ogrodach zakonnych, mimo że krytykowano jej zapach, prawdopodobnie z powodu rzekomo afrodyzjakalnego działania oraz do celów dekoracyjnych. Możemy stosować ją też w kuchni do przyrządzania pysznych dań, konfitur i deserów.
W fitoterapii lawendę stosuje się do zwalczania niepokoju i bezsenności. Przynosi ulgę przy katarze i chroni drogi oddechowe. W formie naparu wpływa pozytywnie na pracę żołądka i działa moczopędnie. Stosowana zewnętrznie przyspiesza leczenie kontuzji i zwichnięć, łagodzi objawy ugryzień przez owady oraz porażeń słonecznych.
Lawendę ceniono także z powodu jej właściwości gojących i odkażających. Zalecano ją w przypadku ukąszenia przez żmije. Bardzo długo używano tej rośliny głównie do celów medycznych, a nawet do produkcji perfum, uważano bowiem, że ładne zapachy zwalczają mikroby i choroby. Z tego powodu stosowano lawendę podczas epidemii dżumy, na przykład w Prowansji w 1721 roku.
Składniki:
500 g truskawek
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki
1 łodyga lawendy
kilka kwiatów lawendy
150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Umyj truskawki i rozdziel do 4 osobnych pucharków. Wymieszaj kwiaty lawendy ze 100 ml śmietanki. Zmiksuj. Ubij w misce na pianę mascarpone i resztę śmietanki. Dodaj cukier puder, następnie krem lawendowy. Nałóż krem na truskawki. Udekoruj 2–3 kwiatami lawendy i podawaj schłodzony.
Wybrane produkty z lawendą znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Cynamon, lawenda, tymianek, gałka muszkatołowa – aromaterapia w praktyce
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl