
Ta soczewica ma tak gładką i kremową konsystencję, że smakuje jak zdrowa wersja meksykańskiej pasty z fasoli. W ajurwedzie fasoli i soczewic używa się do oczyszczania organizmu oraz jako budulec wzmacniający organizm.
Składniki:
2 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy albo łuskanego groszku zielonego
4 szklanki wody
3 łyżki miso (dowolnego rodzaju)
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
¾ łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki sproszkowanego kminu
2 kawałki surowych, dzikich wodorostów nori lub innych wodorostów
½ szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Zagotuj 4 szklanki wody z soczewicą w dużym garnku na średnim ogniu. Mieszając, dodaj miso, nasiona kopru, sól, gałkę muszkatołową, kmin oraz nori. Przykryj. Zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, często mieszając, aby soczewica nie przywierała do dna. Mieszając, dolej ½ szklanki gorącej wody. Gotuj na wolnym ogniu do chwili, gdy soczewica będzie gładka i kremowa.
wata – pitta + − kapha –
Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 4 osoby (około 4 szklanek)
Zobacz soczewice i fasole w zielonysklep.com
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska kuchnia dla wegan. Jak odzyskać równowagę dzięki pożywieniu. Talya Lutzker, zielone wydawnictwo