
Polecamy przepis na wyśmienity gładki krem zrobiony na bazie orzechów laskowych. Wegański, z dodatkiem syropu daktylowego, z odrobiną karobu oraz ulubionego mleka roślinnego. To słodka, pyszna pokusa, którą łatwo przygotujesz w domu. Czy ktoś zdoła się jej oprzeć? Sprawdź.
Składniki:
2 filiżanki uprażonych orzechów laskowych
1/2 filiżanki syropu daktylowego lub orkiszowego
2 łyżki karobu
1 filiżanka mleka roślinnego (np. ryżowe lub owsiane)
Przygotowanie:
Upraż orzechy laskowe. Po 1-2 minutowym prażeniu na suchej patelni należy wrzucić orzechy w ściereczkę, zawinąć i potrząsać nią tak, żeby opadły ze skórki. Następnie dokładnie zmiksować orzechy z karobem. Dodać syrop daktylowy (lub orkiszowy), mleko roślinne i znów zmiksować na gładki krem.
Zobacz "Gotuj z ajurwedą dla zdrowia" w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz "Ajurwedyjska kuchnia dla wegan" w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Złociste ciasteczka śniadaniowe
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu