
Polecamy pyszny, gęsty sos z bananów, który dobrze pasuje do ryżu, płatków owsianych lub naleśników. Z dodatkiem rodzynek i kardamonu może być ciekawym i pożywnym dodatkiem do potraw. Przygotujesz go w niecałe 15 minut.
Czas przygotowania: 10–15 minut
– – wata, + pitta, + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.
Składniki:
2 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka masła lub ghee
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 łyżeczka świeżo zmielonego kminu
2 dojrzałe banany
1/4 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku rozpuść masło lub podgrzej ghee. Dodaj nasiona kminu. Kiedy się zrumienią, dodaj jogurt i wyłącz palnik. Dodaj resztę składników.
Pokrój banany na centymetrową kostkę lub w plasterki o grubości około 0,5 cm. Dodaj do jogurtu, dobrze wymieszaj.
Wyjdzie gęsty sos bananowy. Idealny dla wata, ekstrawagancki dla innych dosz. Jeśli dodasz do niego zmiksowane orzechy nerkowce możesz podawać go jako samodzielny posiłek.
Znakomicie smakuje też z ryżem, musli lub płatkami owsianymi.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.