
Polecamy przepis na pyszne, wegańskie kotleciki zrobione na bazie buraków i kaszy jaglanej. Z dodatkiem prażonych nasion lnu, kolendrą, natką pietruszki, odrobiną czosnku - są lekkie, pożywne i bezglutenowe. Świetnie sprawdzą się też jako warzywne burgery. Smacznego!
Składniki na 10 sztuk:
3 filiżanki startych, ugotowanych buraków
posiekana w drobną kostkę czerwona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
2 filiżanki ugotowanej kaszy jaglanej bądź quinoa
2 filiżanki mąki gryczanej, amarantusowej lub orkiszowej
1 filiżanka prażonych nasion lnu
1 filiżanka rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżeczki natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić na ciasto tak, by się kleiło. Z ciasta formować burgery i piec około 15 minut z każdej strony na wyłożonej papierem blasze w temp. 200 stopni C.
Zobacz olej kokosowy w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Zobacz kolendrę w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu
Przeczytaj także:
Burgery wegetariańskie z fasolki
Opracowanie na podstawie:
Świadome macierzyństwo z ajurwedą. Shivani Sood, Monika Ptak-Korbacz. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa a-ti sp. z o.o., Kraków 2017.
Do nabycia w zielonysklep.com >> przejdź do sklepu