
Te smakowite kotleciki najlepiej sprawdzą się w towarzystwie sałatki ze świeżego ogórka w połączeniu z dobrze posiekanym szczypiorkiem. Gorące i aromatyczne - oto pomysł na lekki, wiosenny obiad.
Czas przygotowania: 1 godzina
− wata, + pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 16 kotlecików o średnicy 10 cm.
Składniki:
6 dużych lub 8 małych ziemniaków
2 duże, starte marchewki
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1 łyżka przyprawy curry
1–1,5 łyżeczki soli morskiej (do smaku, dla kapha mniejsza ilość)
2/3 szklanki posiekanej zielonej cebulki
1/2 szklanki drobno posiekanych świeżych liści kolendry (według uznania)
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę na ziemniaki. Dokładnie je umyj, ale ich nie obieraj. Włóż ziemniaki do wody i gotuj, aż zmiękną, czyli około 0,5 godziny. Gdy ziemniaki się gotują, umyj marchewkę i dokładnie ją zetrzyj. Umyj i pokrój zieloną cebulkę. Do dużej patelni wlej olej słonecznikowy i dodaj nasiona gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, dodaj startą marchewkę i smaż, aż trochę zmięknie.
Dodaj przyprawę curry i sól. Gdy ziemniaki są już gotowe, odcedź je i poczekaj, aż ostygną. Następnie rozgnieć je widelcem lub rękami, dodaj resztę składników razem z surową zieloną cebulką i liśćmi świeżej kolendry. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz możesz formować kotleciki i smażyć na patelni około 1–2 minuty, aż się zarumienią z każdej strony. Podawaj ciepłe. Jeśli gotujesz dla osób kapha, użyj patelni teflonowej i smaż bez oleju.
Uwagi: Dla osób wata użyj większej ilości ghee. Jeśli przygotowujesz kotleciki zarówno dla kapha, jak i wata, możesz najpierw usmażyć kotleciki dla kapha, ograniczając olej do minimum. Potem dodaj jedną lub dwie łyżki oleju lub ghee do masy i usmaż kotleciki dla wata.
Opracowanie na podstawie: