
Polecamy przepis na złociste ciasteczka pachnące imbirem, goździkami i cynamonem. Do ciasteczek można dodać rodzynki, orzechy włoskie, nasiona słonecznika i posiekane daktyle – pyszne i bardzo aromatyczne. W sam raz na piknik!
Czas przygotowania: 1 godzina
– wata, – pitta, umiarkowanie + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz około 25-30 ciastek o średnicy 7,5 cm.
Składniki:
1 szklanka cukru daktylowego lub syropu z ryżu brązowego (albo mieszanka obu)
1/2 szklanki ghee lub niesolonego masła
1/8 łyżeczki suszonego, zmielonego imbiru
1/8 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko ubite
1 szklanka mąki owsianej lub razowej
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki orzechów włoskich lub nasion słonecznika
1/4 szklanki posiekanych daktyli (według uznania)
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 190°. Ghee (lub masło) utrzyj z cukrem lub syropem na gładki krem w misce średniej wielkości. Następnie dodaj imbir, goździki i cynamon. Potem dodaj ubite jajko i wanilię.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane i pozostałe składniki. Suchą mieszankę dodaj do kremu. Nakładaj masę łyżką na blachę do pieczenia i piecz ciastka przez 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Poczekaj, aż ostygną, zdejmij z blachy.
Uwagi: Jeśli osoby kapha chciałyby posmakować niewyszukanych ciasteczek owsianych łagodzących element kapha, to mogą ograniczyć wszystkie ekstrawaganckie cukry i syropy oraz zastąpić je 1/4 szklanki koncentratu jabłkowego. Potem powinny zmniejszyć ilość ghee o połowę i nie dodawać daktyli, używając w zamian rodzynki lub figi. Można także zwiększyć ilość imbiru i goździków o 1/4 łyżeczki lub więcej, do smaku.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.