Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepis
  • kalafior bakłażan
  • korma
korma, danie indyjskie, kuchnia ajurwedyjska,
Korma z kalafiora, bakłażana i ziemniaków

Korma to dawny sposób duszenia warzyw w sosie z orzechów. Kormę uważa się za jedno z najelegantszych dań kuchni indyjskiej. Zazwyczaj stanowi ona danie główne. Ten przepis jest jeszcze pyszniejszy i bardziej aromatyczny dzięki dodatkowi sosu z kolendry, kopru włoskiego i pieprzu kajeńskiego.

 

 

Składniki:

4 łyżki stołowe oleju

1 szklanka posiekanej cebuli

2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku

2 łyżki stołowe utartego imbiru

¼ szklanki świeżej, drobno pokrojonej kolendry

1 łyżka stołowa mielonych nasion kolendry

¼ szklanki mielonych migdałów

½ łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

¼ łyżeczki kurkumy

½ szklanki przecieru pomidorowego

½ łyżeczki oregano

70 dkg różyczek kalafiora bez łodyg  pokrojonych na kawałki wielkości około 3,5 cm

1 mały bakłażan (20 dkg) ze skórką pokrojony w kostkę około 4 cm

2 średnie ziemniaki (25 dkg) obrane  i pokrojone w kostkę około 4 cm

1 ½ szklanki wody

2 łyżeczki garam masali

1 łyżeczka prażonych nasion sezamu

sól do smaku

Przygotowanie:

Najpierw odmierz odpowiednią ilość przypraw i miej je pod ręką. Podgrzej olej w woku lub na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i mieszaj do chwili, gdy się zrumieni, przez około 8–10 minut. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj posiekaną kolendrę oraz migdały i podgrzewaj przez kolejne 2 minuty. Teraz mieszając, dodaj koper włoski, mielone nasiona kolendry, pieprz kajeński i kurkumę. Następnie dodaj przecier pomidorowy i oregano, zmniejsz ogień i duś przez 2–3 minuty, nieustannie mieszając. Nie dopuść do tego, aby potrawa się przypaliła.

Dodaj wodę, kalafiora, bakłażana i ziemniaki, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 25 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Wyłącz ogień i mieszając, dodaj garam masalę. Przykryj i odstaw na 30 minut (to ważne), aby smaki się połączyły. Posyp sezamem i podawaj.

Porcja: 325 kalorii

Wartości odżywcza: węglowodany 45 g, białko 9 g, tłuszcz 13 g, cholesterol 0 mg, tłuszcze nasycone 1,5 g, tłuszcze jednonienasycone 5,2 g

- - K - P - W

 

Zobacz pasty orzechoweprzyprawy zielonysklep.com

Przeczytaj także: Czatnej z kolendry, by czuć się zadowolonym

Opracowanie na podstawie:

Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl

 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl