Korma to dawny sposób duszenia warzyw w sosie z orzechów. Kormę uważa się za jedno z najelegantszych dań kuchni indyjskiej. Zazwyczaj stanowi ona danie główne. Ten przepis jest jeszcze pyszniejszy i bardziej aromatyczny dzięki dodatkowi sosu z kolendry, kopru włoskiego i pieprzu kajeńskiego.
Składniki:
4 łyżki stołowe oleju
1 szklanka posiekanej cebuli
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki stołowe utartego imbiru
¼ szklanki świeżej, drobno pokrojonej kolendry
1 łyżka stołowa mielonych nasion kolendry
¼ szklanki mielonych migdałów
½ łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
¼ łyżeczki kurkumy
½ szklanki przecieru pomidorowego
½ łyżeczki oregano
70 dkg różyczek kalafiora bez łodyg pokrojonych na kawałki wielkości około 3,5 cm
1 mały bakłażan (20 dkg) ze skórką pokrojony w kostkę około 4 cm
2 średnie ziemniaki (25 dkg) obrane i pokrojone w kostkę około 4 cm
1 ½ szklanki wody
2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka prażonych nasion sezamu
sól do smaku
Przygotowanie:
Najpierw odmierz odpowiednią ilość przypraw i miej je pod ręką. Podgrzej olej w woku lub na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i mieszaj do chwili, gdy się zrumieni, przez około 8–10 minut. Dodaj czosnek oraz imbir i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj posiekaną kolendrę oraz migdały i podgrzewaj przez kolejne 2 minuty. Teraz mieszając, dodaj koper włoski, mielone nasiona kolendry, pieprz kajeński i kurkumę. Następnie dodaj przecier pomidorowy i oregano, zmniejsz ogień i duś przez 2–3 minuty, nieustannie mieszając. Nie dopuść do tego, aby potrawa się przypaliła.
Dodaj wodę, kalafiora, bakłażana i ziemniaki, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 25 minut. Kalafior powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Wyłącz ogień i mieszając, dodaj garam masalę. Przykryj i odstaw na 30 minut (to ważne), aby smaki się połączyły. Posyp sezamem i podawaj.
Porcja: 325 kalorii
Wartości odżywcza: węglowodany 45 g, białko 9 g, tłuszcz 13 g, cholesterol 0 mg, tłuszcze nasycone 1,5 g, tłuszcze jednonienasycone 5,2 g
- - K - P - W
Zobacz pasty orzechowe i przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Czatnej z kolendry, by czuć się zadowolonym
Opracowanie na podstawie:
Dieta i odchudzanie zgodnie z ajurwedą. Program sattwiczny, Scott Gerson, zielone-wydawnictwo.pl