Pelargonie pachnące są wykorzystywane w wyrobach cukierniczych, konfiturach, sałatkach, naparach czy syropach, a liście do perfumowania sosów i farszów. Sprawdź, jak smakuje konfitura…
Składniki:
20 kwiatów pelargonii
1 l pełnego mleka
750 g cukru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Usuń kielichy z kwiatów. Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, wanilię i kwiaty. Gotuj na wolnym ogniu 1,5 godziny, stale mieszając i pilnując, by cukier się nie skrystalizował. Wlej do słoiczków. Konfitura ma kolor jasnobrązowy. Pięknie pachnie i smakuje…
Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kremowy deser lawendowy z truskawkami
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl