
Polecamy przepis na znakomite danie zbożowe, zrobione na bazie komosy ryżowej. Z dodatkiem selera, z dużą ilością przypraw, z ciekawym aromatem asafetydy, mielonego cynamonu i kardamonu. Czy wiesz, jak smakuje komosa z dodatkiem suszonej żurawiny? Sprawdź.
Składniki:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
szczypta asafetydy
szczypta czarnego pieprzu
3/4 szklanki pokrojonego kopru włoskiego lub selera
1 szklanka komosy
2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)
szczypta soli
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki rozgniecionych nasion kardamonu
Przygotowanie:
Podgrzej oliwę w rondelku. Dodaj asafetydę, a po minucie koper włoski lub seler. Smaż przez 5 minut na wolnym ogniu.
Dodaj komosę i smaż przez 2 minuty. Wlej wodę lub bulion, dodaj sól, suszoną żurawinę, cynamon i kardamon. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, dopóki komosa nie napęcznieje i nie zmięknie, czyli około 30 minut.
Przeczytaj także:
Opracowanie na podstawie: