W ajurwedzie zarówno przywrócenie, jak i utrzymanie zdrowia, zabiegi regenerujące i odmładzające opierają się na tej samej zasadzie: uwolnieniu ciała od toksyn i przywróceniu dopływu zdrowych substancji odżywczych do komórek ciała oraz zrównoważeniu dosz. Poznaj kilka kolejnych sekretów...
Sok z owocu granatu ma właściwości odmładzające. Można go również odparować na wolnym ogniu, uzyskując w ten sposób gęsty syrop. Do dwóch łyżeczek otrzymanego syropu dodaj jeden płatek srebra i jeden płatek złota. Z mikstury uformuj kulki i spożywaj raz dziennie z dodatkiem świeżego mleka.
Gotu kola (Hydrocotyle asiatica), która pomaga odmłodzić umysł i poprawić funkcjonowanie pamięci. Ma gorzki smak z dodatkiem cierpkości i słodyczy. Skutek po strawieniu jest słodki, a energia wychładzająca. Nadużywanie go może niekiedy prowadzić do zaostrzenia wata. Zioło to wpływa najlepiej na typy wata i pitta. Do wywaru z gotu kola dodaj ghee i gotuj na małym ogniu do momentu, gdy woda wyparuje, tak by aktywne składniki zostały wchłonięte przez ghee. Preparat przygotowany w taki sposób nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Osoby typu kapha powinny przyjmować to zioło w postaci herbatki.
Pastę z triphali nakłada się na dno nowej patelni z żelaza, dzięki czemu wchłonie ona odrobinę tego metalu.Po co najmniej 24 godzinach można ją usunąć. Zjedz łyżeczkę pasty, potem zaś wypij szklankę ciepłej wody zmieszanej z łyżeczką miodu. Triphala wpływa szczególnie dobroczynnie na osoby, które muszą pozbyć się dużych ilości ama nagromadzonych przez wielu lat.
Haritaki stosowane jest czasami samo lub w preparatach, w celu usunięcia ama i jednocześnie odmłodzenia. Może ono doprowadzić do nasilenia wata, jeśli jest stosowane bez przerwy przez zbyt długi czas. Nie powinny go przyjmować osoby wychudzone i wysuszone, kobiety ciężarne, osoby cierpiące na zaburzenia równowagi pitta lub po krwotoku. Powinno być podawane wraz z nierafinowanym cukrem w okresie letnim lub w gorącym klimacie oraz z dodatkiem suchego imbiru bądź długiego pieprzu w okresie zimowym lub w chłodnym klimacie. Jesienią należy mieszać haritaki z solą górską, wiosną natomiast z miodem.
Zobacz triphala w proszku, gotu kola w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Ajurwedyjskie receptury odmładzające oraz
Oto kilka przepisów na preparaty odmładzające
Opracowanie na podstawie:
Prakrirt. Odkryj swoją prawdziwą naturę, Robert Svoboda, zielone-wydawnictwo.pl