
Przygotowanie koktajlu z dodatkiem fig zajmuje niecałe pięć minut. Jest to więc szybka i smaczna alternatywa dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Polecamy na szybkie i bardzo zdrowe śniadanie!
Suszone figi charakteryzują się cennymi właściwościami odżywczymi. Zawierają duże ilości potasu, wapnia, magnezu, cynku i fosforu, a przy tym są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz karoten.
Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego ułatwiają trawienie i mają działanie oczyszczające.
Figi doceniono już w starożytności – sportowcy ze starożytnej Grecji spożywali te owoce przed Igrzyskami Olimpijskimi. Jako symbol płodności i wiecznej młodości uważane były za idealny afrodyzjak. Spróbuj! Ten napój daje naprawdę niezły zastrzyk energii!
Składniki:
3 suszone figi
1,5 szklanki soku jabłkowego
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki olejku migdałowego
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki. Do dekoracji możesz wykorzystać kilka zmielonych migdałów. Jeśli masz ochotę na bardzo słodką przekąskę, dodaj do koktajlu łyżeczkę miodu. Smacznego!
Jeśli chcesz wzbogacić koktajl o dodatkową dawkę białka, minerałów, witamin i błonnika, dodaj do niego łyżeczkę trawy jęczmiennej. Zobacz – trawa jęczmienna BIO.
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.