Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • ajurweda przepisy
  • dania wegańskie
  • zdrowa dieta
dieta ajurwedyjska
Koktajl ananasowy z miętą i daktylami

Polecamy pyszny napój chłodzący, który znakomicie ugasi pragnienie w gorące dni. Z daktylami, z dodatkiem mleka kokosowego i rodzynek, z liśćmi mięty – to smakowity, ekstrawagancki koktajl o właściwościach łagodzących.

 

Czas przygotowania: 10 minut

– wata, – pitta, + kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje koktajlu.

 

Składniki:

10 świeżych liści mięty lub 1 łyżka mięty suszonej (zob. także: Właściwości mięty)

10 daktyli (około 1/2 szklanki pokrojonych)

1 łyżka–1/2 szklanki mleka kokosowego

sok z połówki cytryny (2 łyżki)

1 łyżka rodzynek

1 łyżka mrożonego koncentratu soku pomarańczowego

1 szklanka świeżego lub mrożonego soku z ananasa

3 szklanki świeżej wody

 

Przygotowanie:

Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Podawaj napój schłodzony.

To nadzwyczaj świeży i orzeźwiający napój o kolorze karmelu.

Możesz podać go na przyjęciu, które organizujesz na działce lub w ogrodzie.

Ma działanie chłodzące i łagodzące.

Smacznego!

 

 

Przeczytaj także:

Koktajl figowy z goździkami

Herbata i mleko, czyli czaj doskonały

Odmładzające mleko migdałowe

 

 

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl