
Polecamy pyszny napój chłodzący, który znakomicie ugasi pragnienie w gorące dni. Z daktylami, z dodatkiem mleka kokosowego i rodzynek, z liśćmi mięty – to smakowity, ekstrawagancki koktajl o właściwościach łagodzących.
Czas przygotowania: 10 minut
– wata, – pitta, + kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje koktajlu.
Składniki:
10 świeżych liści mięty lub 1 łyżka mięty suszonej (zob. także: Właściwości mięty)
10 daktyli (około 1/2 szklanki pokrojonych)
1 łyżka–1/2 szklanki mleka kokosowego
sok z połówki cytryny (2 łyżki)
1 łyżka rodzynek
1 łyżka mrożonego koncentratu soku pomarańczowego
1 szklanka świeżego lub mrożonego soku z ananasa
3 szklanki świeżej wody
Przygotowanie:
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Podawaj napój schłodzony.
To nadzwyczaj świeży i orzeźwiający napój o kolorze karmelu.
Możesz podać go na przyjęciu, które organizujesz na działce lub w ogrodzie.
Ma działanie chłodzące i łagodzące.
Smacznego!
Przeczytaj także:
Herbata i mleko, czyli czaj doskonały
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti sp. z o.o., Kraków 2015.