
Kiszenie jest starą metodą konserwacji pożywienia, wzmacniania smaku i wzbogacania wartości odżywczych. To, co nadaje się dla warzyw, nadaje się również dla kwiatów. Pobaw się i poeksperymentuj z kiszeniem kwiatów czosnku.
Składniki:
kwiatostany czosnku w pąkach
30 g szarej soli morskiej na 1l niechlorowanej wody
Przygotowanie:
Zalej zimną solanką kwiaty. Zakręć słój. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 7–10 dni. Otwieraj regularnie, by mogły się ulotnić powstające gazy.
Kiszone kwiatostany czosnku można przechowywać przez miesiąc w chłodnym miejscu (15–20°C) i stosować jako ciekawą przystawkę do wielu potraw.
Wybrane produkty spożywcze znajdziesz w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Konfitura mleczna z kwiatami pelargonii
Opracowanie na podstawie:
Księga kwiatów jadalnych. 300 przepisów, historia roślin. Mireille Gayet, zielone-wydawnictwo.pl