Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • ajurweda
  • kuchnia
  • mung
  • imbir
Kiełki mung z imbirem

Potrawa smakuje jako gorąca sałatka z ryżem lub z tofu. Możesz ją też podać z jajecznicą. Imbir działa rozgrzewająco i lekko pobudzająco. Zwykle dodaje się go do herbaty, my proponujemy uczynić go głównym składnikiem dania.

Przepyszne zarówno z miodem, jak i bez. Przygotowanie potrawy zajmie niecałe 10 minut.

– wata, łagodnie + pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 4-5 porcji potrawy.

 

Składniki:

4 szklanki kiełków fasoli mung

2 łyżki oleju słonecznikowego lub sezamowego

1/2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego

1 łyżka posiekanego korzenia świeżego imbiru

2 łyżki sosu sojowego tamari

1/4 szklanki surowych migdałów

1 łyżeczka miodu (według uznania)

 

Przygotowanie:

Rozgrzej olej, dodaj imbir i kiełki fasolki mung. Dobrze wymieszaj, smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodaj sos tamari, potem migdały. Mieszaj i smaż dalej przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj miód, jeśli chcesz.

Jeśli przygotowujesz tę sałatkę dla osób pitta, użyj oleju słonecznikowego i nie dodawaj miodu.

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl