
Kiedy nadchodzi zima, pora roku zdominowana przez element kapha, wszystkie dosze muszą zadbać o swoje zdrowie. Kapha daje nam odporność, dzięki której jesteśmy w stanie przejść przez tę porę roku, potrzebuje ona jednak cech wata, czyli ruchu i lekkości, oraz aktywności pitta. W przeciwnym razie prawdopodobnie spędzimy zimę w naszym legowisku, przesypiając ją aż do wiosny!
Kapha jest odpowiedzialna za wzrost, zwiększa i wzmacnia również naturalną odporność i wytrzymałość. Nawilża stawy, jest istotą tkanki łącznej, utrzymuje zdrowie na dobrym poziomie, odpowiada za nawilżanie skóry i przewodu pokarmowego, wzmacnia pamięć oraz pracę płuc i serca. Grasica, która znajduje się w organizmie blisko siedziby kapha, odpowiada za inicjowanie wielu działań systemu immunologicznego za pośrednictwem limfocytów. Grasica jest odpowiedzialna za produkcję hormonów wzrostu, podobnie jak kapha czynnie działa w sferze wzrostu – wzmacnia aktywność w młodości. Kapha odpowiada za wzrost, wata za rozpad, pitta natomiast za utrzymanie tkanek.
W zimie siła trawienia wzrasta, jeżeli jest się zdrowym. Zimno, właściwość przeciwna do agni, koncentruje je, przez co wzmacnia. To dobry czas na spożywanie cięższych pokarmów w większych ilościach. Często sami pragniemy jeść więcej w tym czasie. Taka chęć nie jest niezdrowa, gdyż bez wystarczającej ilości pożywienia wata może zostać podrażniona. Mroźna pogoda nie jest dobrym okresem na odchudzanie się. Na naszą niekorzyść działają zimne napoje i inne zimne lub mrożone pokarmy. Jest to najlepszy czas na ciepłe, gotowane ziarna, zwłaszcza ryż i owies, zupy, pokarmy bogate w białka, fasolę, gorącą herbatę, miód i ciepłe mleko. Wiele osób przybiera zimą kilka kilogramów na wadze, ale jest to naturalna obrona ciała przeciw spadkowi temperatury, typowemu dla większości krajów klimatu umiarkowanego. Musimy jednak zwracać uwagę, by nie przytyć zbyt dużo, zwłaszcza w czasie zimowych ferii.
Zimowa pora skutkuje zazwyczaj wytwarzaniem nadmiernej ilości śluzu pojawiającego się w postaci przeziębień, kaszlu i grypy, zwłaszcza u dzieci. Chociaż bywa to kłopotliwe, ciężki śluz wydzielany przez płuca w czasie przeziębienia lub kaszlu jest bardzo pomocny. Otaczając wirusy i bakterie, śluz tworzy bańkę wokół nich, która nie pozwala przeniknąć im do zdrowych tkanek płuc, w ten sposób chroniąc same płuca. Echinacea jest przyjaznym ziołem, które należy używać zimą, ponieważ wzmacnia białe krwinki, polepsza chemotaksję (zdolność przemieszczania się białych krwinek w kierunku ogniska zapalnego) oraz zwiększa zdolność tkanki łącznej do regeneracji i pozostawania w dobrym stanie. Zioła o smaku gorzkim, cierpkim i ostrym zaleca się zwłaszcza osobom kapha.
Zobacz książki o ajurwedzie w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Jak spać, by zregenerować organizm i być gotowym na nowy dzień?
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl