
Polecamy przepis na kiczadi szparagowe z szafranem. To delikatne danie wpływa kojąco na układ płciowy kobiet i mężczyzn. Wzmaga płodność i potencję. Szparagi, szafran, fasolka mung - pyszne szczególnie latem!
Polecamy na romantyczną kolację!
Czas przygotowania: 1,5 godziny
– wata, – pitta, – kapha
Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.
Składniki:
1/8 łyżeczki szafranu
2 łyżki ghee
1/2 łyżeczki nasion kminu
1/4 łyżeczki nasion kozieradki
1 łyżka drobno pokrojonej cebuli
1/8 łyżeczki asafetydy
1/2 szklanki fasolki dal mung
3/4 szklanki ryżu basmati
500 g świeżych szparagów (2–3 szklanki pokrojonych)
1 łyżeczka soli morskiej
6 szklanek wody
1/4 łyżeczki mielonego kminu
Przygotowanie:
Praż na sucho szafran na ciężkiej patelni. Dodaj ghee, kmin oraz nasiona kozieradki, rozgrzej przyprawy na małym ogniu, poczekaj, aż kmin zbrązowieje. Dodaj cebulę, asafetydę i wymieszaj. Duś wszystko na wolnym ogniu przez 1–2 minuty, aż cebula zmięknie.
Umyj fasolę dal mung i ryż, odlej wodę i dodaj do mieszanki przypraw. Następnie dodaj wodę i sól, gotuj całość przez około godzinę do miękkości. W międzyczasie umyj i pokrój szparagi w dwuipółcentymetrowe talarki. Na 15 minut przed podaniem ugotuj szparagi na parze, a następnie dodaj wraz ze zmielonym kminem do kiczadi, mieszając.
Jeśli gotujesz tylko dla osób wata, szparagi możesz udusić w dodatkowej łyżce ghee. Wtedy dodaj je do kiczadi.
Smacznego!
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.