Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • przepisy kulinarne
  • dania wegańskie
  • kiczadi
kuchnia ajurwedyjska przepisy
Kiczadi szparagowe z szafranem

Polecamy przepis na kiczadi szparagowe z szafranem. To delikatne danie wpływa kojąco na układ płciowy kobiet i mężczyzn. Wzmaga płodność i potencję. Szparagi, szafran, fasolka mung - pyszne szczególnie latem!

Polecamy na romantyczną kolację!

 

Czas przygotowania: 1,5 godziny

– wata, – pitta, – kapha

Z podanej ilości składników przygotujesz 4 porcje potrawy.

Składniki:

1/8 łyżeczki szafranu

2 łyżki ghee

1/2 łyżeczki nasion kminu

1/4 łyżeczki nasion kozieradki

1 łyżka drobno pokrojonej cebuli

1/8 łyżeczki asafetydy

1/2 szklanki fasolki dal mung

3/4 szklanki ryżu basmati

500 g świeżych szparagów (2–3 szklanki pokrojonych)

1 łyżeczka soli morskiej

6 szklanek wody

1/4 łyżeczki mielonego kminu

Przygotowanie:

Praż na sucho szafran na ciężkiej patelni. Dodaj ghee, kmin oraz nasiona kozieradki, rozgrzej przyprawy na małym ogniu, poczekaj, aż kmin zbrązowieje. Dodaj cebulę, asafetydę i wymieszaj. Duś wszystko na wolnym ogniu przez 1–2 minuty, aż cebula zmięknie.

Umyj fasolę dal mung i ryż, odlej wodę i dodaj do mieszanki przypraw. Następnie dodaj wodę i sól, gotuj całość przez około godzinę do miękkości. W międzyczasie umyj i pokrój szparagi w dwuipółcentymetrowe talarki. Na 15 minut przed podaniem ugotuj szparagi na parze, a następnie dodaj wraz ze zmielonym kminem do kiczadi, mieszając.

Jeśli gotujesz tylko dla osób wata, szparagi możesz udusić w dodatkowej łyżce ghee. Wtedy dodaj je do kiczadi.

Smacznego!

 

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai. Książka ukazała się w serii a-ajurweda.pl, nakładem wydawnictwa A-ti information services, Kraków 2011.

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl