O walorach kiczadi pisaliśmy już wielokrotnie. Jego zalet zdrowotnych nie sposób przecenić. Tym razem przepis regenerujący śledzionę i trzustkę. Trzustka to jeden z ważniejszych narządów: wydziela hormony regulujące pracę całego organizmu, produkuje enzymy trawienne. Śledziona to narząd, który należy do dwóch układów: limfatycznego i krwionośnego: uprząta stare krwinki, wspiera odporność, podtrzymuje życie komórek…
Składniki:
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
¼ łyżeczki nasion czarnej gorczycy
¼ łyżeczki nasion kminu
½ łyżeczki kurkumy
¾ łyżeczki soli
3 liście neem
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
¼ szklanki mung dal w połówkach
½ szklanki ryżu basmati albo kaszy jaglanej
½ drobno pokrojonej cebuli
3 marchewki pokrojone w talarki
6 szklanek wody
Rozgrzej olej w średniej wielkości, głębokiej patelni. Dodaj nasiona czarnej gorczycy i kminu. Podgrzej, aż gorczyca zacznie strzelać, wtedy dosyp kurkumę, cebulę, sól, neem i imbir. Dobrze wymieszaj i smaż, aż cebula zmięknie. Umyj fasolę i ryż – woda powinna być czysta, a następnie dodaj do potrawy, dokładnie mieszając. Dolej wodę i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę lub dłużej. Dodaj marchewkę i gotuj przez następne 15 minut. Przystrój świeżymi, posiekanymi liśćmi kolendry, by ułatwić trawienie.
czas przygotowania: 2 godziny, − wata, 0 pitta, łagodnie – kapha
Zobacz przyprawy w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kiczadi na wiele sposobów
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl