Welcome to a-ajurweda.pl - an information service on ayurveda in Polish

We are a Polish publisher of books on ayurveda and information service which aims to spread knowledge of Ayurveda in Poland. We run an Internet and stationary shop with books, natural and ayurvedic products. Our brands:

Please contact us...

Sales of products: sklep@a-ti.pl
Publishing: redakcja@a-ti.pl
Phone: +48 603 440 800

a-ti sp. z o.o
ul. Zamkowa 18/14
30-301 Kraków, Poland
Tax ID: PL 676 246 61 48

×
  • kuchnia ajurwedyjska
  • kiczadi
  • trzustka
  • śledziona
danie ajurwedyjskie, kiczadi, zdrowa trzustka, śledziona
Kiczadi regenerujące śledzionę i trzustkę

O walorach kiczadi pisaliśmy już wielokrotnie. Jego zalet zdrowotnych nie sposób przecenić. Tym razem przepis regenerujący śledzionę i trzustkę. Trzustka to jeden z ważniejszych narządów: wydziela hormony regulujące pracę całego organizmu, produkuje enzymy trawienne. Śledziona to narząd, który należy do dwóch układów: limfatycznego i krwionośnego: uprząta stare krwinki, wspiera odporność, podtrzymuje życie komórek…

 

Składniki:

1 łyżeczka oleju słonecznikowego

¼ łyżeczki nasion czarnej gorczycy

¼ łyżeczki nasion kminu

½ łyżeczki kurkumy

¾ łyżeczki soli

3 liście neem

1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru

¼ szklanki mung dal w połówkach

½ szklanki ryżu basmati albo kaszy jaglanej

½ drobno pokrojonej cebuli

3 marchewki pokrojone w talarki

6 szklanek wody

Rozgrzej olej w średniej wielkości, głębokiej patelni. Dodaj nasiona czarnej gorczycy i kminu. Podgrzej, aż gorczyca zacznie strzelać, wtedy dosyp kurkumę, cebulę, sól, neem i imbir. Dobrze wymieszaj i smaż, aż cebula zmięknie. Umyj fasolę i ryż – woda powinna być czysta, a następnie dodaj do potrawy, dokładnie mieszając. Dolej wodę i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę lub dłużej. Dodaj marchewkę i gotuj przez następne 15 minut. Przystrój świeżymi, posiekanymi liśćmi kolendry, by ułatwić trawienie.

czas przygotowania: 2 godziny, − wata, 0 pitta, łagodnie – kapha

Zobacz przyprawy w zielonysklep.com

Przeczytaj także: Kiczadi na wiele sposobów

Opracowanie na podstawie:

Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl 

 

Copyright © a-ti sp. z o.o. 2014
Wszelkie prawa zastrzeżone
Projekt i realizacja:
VArts.pl