Kiczadi to podstawa kuchni ajurwedyjskiej i terapii ajurwedyjskich ze względu na ich łatwe trawienie oraz przyswajanie. To proste dania na bazie gotowanego ryżu basmati i rozgotowanego dalu, właściwe dla każdej z dosz. Mają szerokie zastosowanie podczas kuracji oczyszczających, regenerujących, praktyk jogicznych i na co dzień. Pozwól prowadzić się swojej intuicji i doszy przy doborze ziół i tworzeniu własnych leczniczych mieszkanek.
Kiczadi można przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, stosując różnorodne zioła, przyprawy i warzywa. Te, które tutaj opisujemy, służą konkretnym celom. Aby spełniały funkcje lecznicze, należy spożywać kiczadi świeże. Skorzystaj z zamieszczonych poniżej informacji, by dobrać właściwe dla siebie składniki. Pozwól się prowadzić własnej intuicji i wiedzy…
Kiczadi - przepis podstawowy
Użyj ghee jako tłuszczu w celu łatwiejszego przyswajania.
Gotuj z następującymi przyprawami:
- asafetyda: łagodzi wata, pomaga w przyswajaniu pokarmu, ma silne właściwości wiatropędne,
- liść laurowy: rozgrzewa, pomaga w trawieniu,
- czarna gorczyca: pomaga w trawieniu, ma silne właściwości rozgrzewające,
- czarny pieprz ziarnisty: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, jest wiatropędny,
- kardamon: łagodzi, pobudza trawienie,
- cynamon: rozgrzewa i nadaje słodki smak, pomaga w trawieniu,
- goździki: silnie rozgrzewają, pomagają w trawieniu,
- kolendra: schładza, łagodzi, pomaga w trawieniu, jest wiatropędna,
- kminek: jest wiatropędny, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosze,
- koper: schładza, nadaje potrawom słodki smak, pomaga w trawieniu, wpływa tonizująco na żołądek,
- kozieradka: rozgrzewa, pomaga w trawieniu, tonizuje, jest skuteczna w odchudzaniu,- czosnek: rozgrzewa, wzmacnia, zmniejsza ama (toksyny),
- imbir: rozgrzewa, ma silne właściwości stymulujące trawienie,
- kombu (wodorosty): pomaga w trawieniu, usuwa metale ciężkie,
- neem: o gorzkim smaku, chłodzi, oczyszcza i usuwa z organizmu niestrawione resztki, - szafran: chłodzi, tonizuje, pomaga w trawieniu, równoważy wszystkie dosza,
- kurkuma: jest wyjątkowo użyteczna w trawieniu protein, korzystna dla wszystkich dosz.
Połącz z: dalem mung (fasolką mung), ryżem basmati oraz warzywami. Składniki mogą się zmieniać; można użyć innego rodzaju fasoli, czy ziaren do określonych celów leczniczych, jeśli są naprawdę dobrze ugotowane. Na przykład kiedy regenerujemy nerki, stosujemy fasolę adzuki, gdyż ma ona wyjątkowe właściwości wspomagające pracę tych właśnie organów. Podobnie wykorzystujemy nietradycyjne zioła lub przyprawy, na przykład korzeń mniszka lekarskiego – by zwiększyć wydzielanie płynów, a korzeń łopianu – by oczyścić i obniżyć temperaturę krwi.
Gotowanie: do momentu, w którym zarówno fasola, jak i ziarna będą bardzo miękkie, jednak nie rozgotowane.
Uwaga: w następnym newsletterze przepis na kiczadi regenerujące nerki
Zobacz przyprawy, ryż basmati, fasole w zielonysklep.com
Przeczytaj także: Kiczadi na trawienie
Opracowanie na podstawie:
Ajurwedyjska książka kucharska. Jak zdrowo żyć i dobrze się odżywiać. Amadea Morningstar, Urmila Desai, zielone-wydawnictwo.pl